Skupina Vagner tvrdi da će Rusija uskoro imati novog predsjednika

Preporučujemo

Savjetnik za unutrašnje poslove Ukrajine Anton Geraščenko oglasio se povodom današnje pobune Vagner grupe protiv rukovodstva Rusije.

– Putin je krivo izabrao. Tim gore po njega. Uskoro ćemo imati novog predsjednika – podijelio je saopćenje Wagnera sa Telegrama u kojem se to navodi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros je imao vanredno obraćanje u kojem je okarakterisao Wagnerove akcije u Rostovu kao “oružanu pobunu” i najavio žestoku kaznu za sve one koji učestvuju u njoj.

Ruski Telegram kanali javljaju da su vojnici Vagner PMC ušli u Voronjež i da su na periferiji Krasnodara i Volgograda te da im niko pruža otpor.

Jevgenij Prigožin, vođa privatne vojne grupe Vagner, optužio je ruski vojni vrh za napad na Wagnerov vojni kamp i masovno ubistvo njegovih boraca. Nakon toga, ruski Nacionalni odbor za suzbijanje terorizma pokrenuo je krivični postupak protiv Prigožina zbog poticanja na oružanu pobunu.

Podsjećamo, tokom noći, grupa plaćenika Vagner pod vodstvom Prigožina je počela oružanu pobunu zauzimajući grad Rostov na Donu. Prema riječima njihovog vođe krajnji cilj je Moskva.

Najnovije

spot_img