Rudari obustavili proizvodnju u sedam rudnika u Federaciji BiH

Preporučujemo

Rudari u sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH jutros u sedam sati donijeli su odluku o pokretanju radničkog neposluha prekidom proizvodnje. Poručuju da je dosta više primjene jednostranih odluka od nadležnih i stavljanja rudara na marginu.

Grupa rudara iz sedam rudnika koji djeluju u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, predvođeni Samostalnim sindikatom radnika rudnika Federacije BiH danas će u Sarajevu održati proteste.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, autobusi su već krenuli prema bh. prijestolnici, a oni komorati koji ostaju u rudnicima odlučili su ući u radnički neposluh i to prekidom proizvodnje u jamama i površinskim kopovima.

“Od jutros u sedam sati rudari u svih sedam rudnika u sastavu koncerna su u znak podrške komoratima koji idu na proteste, donijeli odluku o kretanju u radnički neposluh. Dakle, proizvodnja u svim rudnicima je obustavljena. S druge strane, mi ćemo isto tako dati podršku tim rudarima, kada budemo javno krenuli sa protestima u Sarajevu”, kazao je za Klix.ba Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika uglja Kreka.

Proizvodnja je jutros prekinuta u rudnicima Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica.

“Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija već sad vidi šta je proizveo donošenjem jednostranih odluka. Sva šteta koju je proizveo morat će sam sanirati”, dodao je Tokić.

Rudari navode da su u rudnicima nagomilani brojni problemi, a kao kap koja je prelila čašu smatraju odluku Elektroprivrede BiH da uvede primjenu novih pravilnika o radu i učinku.

“U tim odlukama osnovna plaća rudara, kopača i bageriste je smanjena sa 850 na 570 KM. Ali, mi sada imamo brutalan odgovor svih rudara. Dosta je više ovakvog odnosa prema rudarima”, zaključio je Tokić.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img