Radić Pero i ostali: “Na Androviću su tenkovi, loše nam se piše”

Preporučujemo

Na suđenju Peri Radiću i ostalima za zločine počinjene na području Zvornika u maju 1992. godine, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorila je o granatiranju Jusića, ubijanju muškaraca i odvođenju žena i djece u Malešić.

Kisa Smajlović je ispričala kako je 1992. godine živjela u Jusićima sa suprugom Ibrahimom i troje djece. Nakon predaje oružja, kako je opisala, u selu je nastala panika, te su se s još 22 osobe sklonili u podrum kod njenog djevera Harisa Smajlovića.

“Došao je Hamed i rekao: ‘Ibrahime, na Androviću su tenkovi, loše nam se piše.’ Počeli su bacati granate. Vojska je bila opkolila selo. Kada je stalo granatiranje, oni su upali u selo”, kazala je svjedokinja, dodavši kako ih je vojska, nakon što su izašli iz podruma, postrojila.

“Nisam nikoga poznala. Bojala sam se da nas ne pobiju. Kćerki sam pokrivala rukom lice da ih ne gleda. Jedan vojnik je rekao: ‘Ajde ‘vamo, povedi ih.’ Izašli smo na glavni put. Svi vojnici koji su nas vodili bili su maskirani”, opisala je Smajlović, dodavši kako je vidjela lice samo jednog vojnika, “koje je bilo sprženo”, te da je imao “biljeg”.

Svjedokinja je kazala kako su ih odveli na autobusku stanicu, gdje su ostavili muškarce, a žene i djecu, s još tri starija čovjeka, poveli prema školi u Malešiću. Jednom od tih ljudi, Mustafi Islamoviću, njegova kćerka je davala vode kada je došao do njih Vlado Ristanović, koji je “nageo tu vodu” i počeo ga polijevati, nakon čega ga je ona oslovila imenom i rekla mu da to ne radi jer će se ugušiti, ispričala je Smajlović.

Njih je, kako je kazala, vojska odvela u učionice, te okružila školu. Ispričala je da je nakon nekog vremena kroz prozor vidjela kako dovode pred školu muškarce, među kojima je bio njen djever Haris. Oni su, kako je posvjedočila, držali ruke iza vrata. Svjedokinja je kasnije, navela je, u jednom od autobusa prebačena u Memiće.

“Kada smo došli u Memiće, Taiba Mustafić kaže: ‘Naših mrtvih ljudi u selu ima koliko hoćeš. Vidjela sam Ibrahima i druge kako leže po putu.’ Čula je zapomaganje i vrisak’, izjavila je svjedokinja i dodala kako je tijelo muža pronašla nakon rata u masovnoj grobnici “Glumina”. Dodala je kako joj je Hajrudin Islamović ispričao da je njenog svekra Ibru Smajlovića ubio Vlado Ristanović.

Ona je svjedočila na suđenju Peri Radiću, Boži Vidoviću, Petku Tomiću, Branku Studenu i Vladi Ristanoviću, koji se terete za ubistva najmanje 48 osoba počinjena u okviru progona stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz sela Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine.

Miloš Perić, branilac Vlade Ristanovića, podsjetio je svjedokinju na iskaz koji je 2016. godine dala istražiteljima SIPA-e (Državne agencije za istrage i zaštitu). U tom iskazu, pročitao je Perić, rekla je da je vidjela kako Vlado polijeva vodom Mustafu Islamovića, ne spomenuvši prezime Ristanović. Ona je rekla kako je to čula od drugih ljudi, dodavši da je Ristanović kazao Mustafinoj kćerki da ga ne zove imenom. Perić je pitao svjedokinju zašto u tom iskazu nije rekla da joj je za ubistvo Ibre Smajlovića kazao Hajrudin Islamović, na šta je ona odgovorila da se nije sjetila, dodavši da se to pričalo po selu.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. novembar.

(RTV GD/detektor.ba)

Najnovije

spot_img