Proizvođači malina najavljuju masovne proteste i blokade u BiH

Preporučujemo

Proizvođači malina sa područja opština Bratunac, Srebrenica i Milići, okupljeni u Udruženju “Vilamet” najavljuju proteste širom Bosne i Hercegovine, ukoliko otkupljivači ne izađu sa cijenama identičnim onima u Srbiji. Napominju da isti sortiment i tržište trebaju donijeti i istu cijenu. 

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora ovog udruženja, Ivana Stojanovića, malinari već godinama imaju stav da cijena treba biti jednaka onoj u susjedstvu, trenutno ne niža od 10 KM. 

Najavljene i blokade

Otkupljivači najavljuju neke niže cijene i ako izađu s njom, mi ćemo izaći na masovne proteste, čak možda i neke granične prijelaze i institucije da blokiramo. Ovo je čista pljačka. Oni da izvezu samo u Srbiju imaju zarade dvije do tri marke, da ne idu dalje. Mi to nećemo dozvoliti“, rekao je Stojanović za Agroklub. 

Ove godine su, navodi, dnevnice beračima plaćali od 70 do 100 KM, a lani su bile skoro duplo manje. Istovremeno je poskupio i repromaterijal, samo “azotna đubriva za 350 posto”.

Mi moramo sve na vrijeme da ispoštujemo i isplatimo, pa ima li igdje u svijetu da daješ robu, a da ne znaš cijenu. Ne možeš ni u marketu napuniti punu korpu pa reći platit ću ti ja koliko ja hoću“, pojašnjava ovaj proizvođač situaciju u kojoj su se našli. 

Iz ovog udruženja su jučer stupili u kontakt i sa drugim proizvođačima u BiH i, kako navode, ogorčenje je jednako. Već naredne sedmice održat će sastanak Upravnog odbora sa kojeg će poslati pismeni zahtjev hladnjačama da se izjasne o cijenama. Ukoliko one ne budu usklađene sa onima u regionu, odredit će datum protesta. 

Oni kažu niko ne traži malinu, pa neka traže kupca, ako ga mi budemo tražili oni nam onda i ne trebaju. Nas i proizvođače u Srbiji dijeli jedan kilometar, a oni imaju 3 KM više cijene, nema logike

Sav rod ljetne sorte maline je već predat, u toku je berba jesenje sorte i kupine. Zvanično nijedna cijena, kažu, nije poznata, ali se nagađa o “mizernoj cifri od 6 KM”, a ukoliko dobro prođu na tržištu proizvođačima bi bio doplaćen ostatak, što malinari ne prihvataju. 

Stao izvoz

Prema riječima otkupljivača, 10 KM  je nedostižna cijena. Vlasnik hladnjače za skladištenje voća “Agro-dr”, Petko Rankić, iz Bratunca je prije dva dana rekao za Nezavisne kako cijene nisu formirane jer je trenutno stao izvoz te da nikad nisu imali tešku godinu kao što je ova.

Mi uopšte nemamo ponude za izvoz, a imamo obaveze prema proizvođačima koje moramo da ispunimo“, rekao je Rankić, napomenuvši da je u svakom slučaju, sve iznad 7 KM/kg mnogo. 

Saša Simić iz Opšte poljoprivredne zadruge “MB Fruits” Bratunac, za isti mediji je rekao kako je cijena maline na svjetskom tržištu znatno opala, a da je ona koju proizvođači traže jako visoka.

Mi još nismo izašli sa cijenom, jer nema potražnje za malinom, nemamo prodajne izlazne cijene i teško je da odredimo ulazne cijene“, dodao je on.

(RTV GD/agroklub.ba)

Najnovije

spot_img