Poplave u Čeliću napravile ogromnu štetu, u Živinicama strahuju od izljevanja Spreče

Preporučujemo

Na području općine Čelić sinoć je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog obilnijih poplava koje su zadesile to područje. S druge strane u staju pripravnosti se nalaze i u Živinicama, gdje očekuju izlijevanje Spreče u narednim danima.

Obilnije kišne padavine jučer su uzrokovale probleme u nekoliko regija Bosne i Hercegovine, a najteža situacija je bila u Čeliću. U toj općini dosad je evakuisano sedam porodica, a poplavljeno je blizu 30 objekata.

“Prema podacima sa terena najteže je stanje u naseljima Čelić, Brnjik, Lukavica, Ratkovići i Šibošnica. Prema prvim podacima sa terena 30 stambenih objekata je pod vodom i još više pomoćnih objekata, brojni lokalni putevi su u totalnom prekidu kao i nekoliko mostova koji su uništeni”, naveli su iz Civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

Trenutno su u stanju pripravnosti i na području Živinica, gdje su pravili prepreke u slučaju izlijevanja rijeke Spreče, koja se još uvijek nalazi u svom koritu. Iz Gradskog štaba civilne zaštite za Klix.ba je otvrđeno da su sve ekipe u pripravnosti.

“Trenutno stanje je u pogledu vodostaja rijeke Gostelje i Oskove, s obzirom da su jučer pronijele najveći nivo vodnog talasa. I dalje bilježimo kontinuirani spori rast Spreče za koju očekujemo da će danas i sutra poprimiti značajniji vodostaj. U kontekstu toga smo branili jedno ugroženo područja izgradnjom nasipa u dijelu naselja Strašanj”, kazao je za Klix.ba Enver Jukić, načelnik štaba Civilne zaštite u Živinicama.

Na području naselja Gračanica i Tupkovići došlo je do pojave bujičnih voda uzrokovane začepljenje odvodnih kanala, te je poplavljeno nekoliko stamenih objekata. Iz jednog od njih je izvršeno privremeno izmještanje tročlane porodice.

Kada je riječ o Lukavcu, usljed naglih padavina jučer je došlo do plavljenja vise stambenih objekata u naseljima Hrvati, Huskići, Lukavac Mjesto teLukavac Grad.

Usljed obilnih kišnih padavina, te bujičnih lokalnih potoka, kao i oborinskih voda, došlo je do izlijevanja više lokalnih potoka i rječica u Gračanici. Spreča se izlila iz korita te je više od 30 hektara zasijanog poljoprivrednog zemljišta pod vodom.

“Jučer je u poslijepodnevnim satima, zbog velike količine kišnih padavina došlo do plavljenja nekoliko stambenih i pomoćnih objekata na području Gradačca. Civilna zaštita je bila na terenu i intervenisala kroz podjelu vreća i obezbjeđenje pijeska za punjenje”, naveli su iz civilne zaštite TK.

Oborinske vode na području Tuzle jučer su uzrokovale plavljenje saobraćajnica na više lokacija. Kada je riječ o Doboj Istoku, uslijed porasta vodostaja rijeke Spreče i lokalnih vodotoka poplavljeno je oko pet hektara zemljišta u priobalnom području.

Obilne kišne padavine dovele su i do pokretanja klizišta, u Banovićima i Doboj Istoku.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije