Penzije u FBiH povećavaju se za 11 odsto

Preporučujemo

Na osnovu donesenih odluka o redovnom i vanrednom usklađivanju, penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine biće uvećane za 11 odsto. Odlukom Upravnog odbora Zavoda PIO/MIO redovno usklađivanje penzija u ovoj godini iznosi 7,3 odsto, a današnjom odlukom Vlade FBiH o vanrednom usklađivanju penzije se uvećavaju za 3,50 odsto, izuzev najviših penzija ostvarenih po zakonu. 

Iz Vlade FBiH su saopštili da će se Odluka o vanrednom usklađivanje penzija primjenjivati od isplate penzija za jun 2022. godine.

U obrazloženju odluke je navedeno da je odredbom člana 80. Zakona o PIO propisano da Vlada Federacije može odlučiti da izvrši vanredno usklađivanje penzija, koje se može provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od 3% i ako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. 

Ova mogućnost ne obuhvata najviše penzije sve dok najniži iznos penzije ne dostigne 1/5 (jednu petinu) iznosa najviše penzije ostvarene prema zakonu. 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je zaprimilo akt Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje 20.4.2022. godine, kojim je dostavljena informacija da su se stekli uslovi za vanredno usklađivanje penzija u procentu od 3,5 odsto. 

Ukupan iznos sredstava potreban za isplatu penzija u 2022. godini, uključujući i redovno i vanrednog usklađivanja penzija osiguran je u budžetu FBiH za ovu godinu.

Najnovije

spot_img