Novalić: Fali da kažu da smo naručili pandemiju od Kineza

Preporučujemo

Sud BiH trebalo bi u toku dana da odluči o određivanju jednomjesečnog pritvora federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku “Srebrene maline” Fikretu Hodžiću u predmetu “Respiratori”.

Ročište o određivanju pritvora trojici oumnjičenih, koje je zatražilo Tužilaštvo BiH, završeno je jutros oko tri časa. Odluka o mjeri pritvora trebalo bi da bude donesena do 16 časova, javili su federalni mediji.

Vasvija Vidović, advokat Novalića, rekla je tokom iznošenja odbrane poručila da Novalić nije učinio ništa mimo onog što je Vlada u okolnostima pandemije morala učiniti.

Ona smatra da Tužilaštvo nema dokaza, da je konstruisalo kriminogene radnje federalnog premijera, koji nije odgovoran za djela svojih saradnika.

Vidovićeva je ocijenila da je Vlada Federacije BiH nakon proglašenja stanja prirodne nesreće 16. marta morala obezbijediti finansijska sredstva u budžetu, ali da njihova upotreba nije u njenoj nadležnosti.

“Naredbu o upotrebi novčanih sredstava daje Federalni štab Civilne zaštite, dakle ne Vlada, ne premijer”, rekla je Vidović.

Novalić je tokom kratkog obraćanja rekao da je frustriran izlaganjem tužilaca i da samo još fali da kažu da su “naručili pandemiju od Kineza”.

“Izražavam frustraciju zbog ovog predmeta. Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza. Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 miliona”, rekao je Novalić.

Dodao je da je u pitanju bio javni novac koji je usmjeren na drugu stranu i ustvrdio da su “tužioci pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH”.

“Ovdje ništa nije po definiciji pranja novca, ako neko može dokazati da se to desilo ne treba meni sud da sudi, ja ću sam sebi presuditi. Uhapsiti svog premjera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja. Nisam ni jeo ni pio, izaći ću iz ovoga kao čist čovjek”, rekao je Novalić.

“U pravu su moji branioci, koji su kazali da su mene primijetili iz međunarodne zajednice i kazali mi: ‘Hajde dečko’, a bukvalno, mi je Valentin Incko rekao tako. Rekli su mi da na nivou FBiH uradim ono što sam uradio u kompanijama gdje sam bio direktor. Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 miliona? Nemam potrebu da se bavim ovim glupostima. Tužioci su pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH, ovo nije istina. Kako je Njutn kazao: ‘Ne može se dokazati događaj koji se nije desio’.”

Tužioci Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić su na ročištu iznijeli argumentaciju pred sudiju za prethodni postupak Tatjanu Kosović, a među materijalnim dokazima našla se i viber komunikacija sa Novalićevog mobilnog telefona koji je oduzet nekoliko dana ranije, gdje je, kako je rečeno, dio poruka obrisan kada je otvorena istraga.

Tužioci su pojasnili da je mjera jednomjesečnog pritvora zatražena zbog bojazni da će osumnjičeni uticati na svjedoke i postojanja realne mogućnosti da će boravkom na slobodi biti u mogućnosti da sakriju ili unište dokaze.

Oni su se fokusirali i na prebacivanje novca Federalnoj upravi civilne zaštite, koja je zatim novac uplatila “Srebrenoj malini” za kupovinu respiratora.

Optužba tvrdi da je Hodžić pokušavao pronaći što jeftinije respiratore kako bi što više novca ostalo za protivpravnu imovinsku korist.

Trojka se tereti za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img