Nakon pojave bjesnila u Srebrenici pojačan odstrel lisica i divljih mesoždera

Preporučujemo

 Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske tvrde da su preduzeli čitav niz mjera na suzbijanju i iskorjenjivanju bjesnila životinja, koje je, početkom juna, utvrđeno na području Srebrenice, na lešu jednog lovačkog psa.

-Nakon izvršenog epidemiološkog izviđanja proglašeno je ugroženo i zaraženo područje prečnika 10 kilometara od samog žarišta na području te lokalne zajednice, kao i na dijelu teritorije koja pripada općini Bratunac, sa jasno propisanim mjerama suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnila – navedeno je danas u saopćenju iz entitetskog resornog ministarstva.

Uz naređenu preventivnu vakcinaciju životinja, zabranu prometa, naređen je i pojačan odstrel lisica i divljih mesoždera.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i pomoćnik ministra za veterinarstvo Dragan Knežević su, 9.juna ove godine, obišli područje navedenih općina kako bi se uvjerili u adekvatno i pravovremeno sprovođenje naređenih mjera u borbi protiv ove naročito opasne zarazne bolesti.

Također, u narednih mjesec dana, kako je najavljeno, bit će sprovedena akcija oralne vakcinacije lisica.

Bjesnilo predstavlja tešku zaraznu bolest od koje može oboljeti svaki sisar, a između ostalog i čovjek, tako da se ova bolest ubraja u zoonoze. Najčešće oboljevaju psi, vukovi, mačke i lisice. Životinje se zaraze virusom putem pljuvačke, tako da se bolest širi isključivo ugrizom.

Iz Ministarstva apeluju na stanovništvo da se pridržavaju naređenih mjera i da imaju adekvatnu saradnju sa nadležnima, kako bi spriječili širenje ove bolesti

Najnovije

spot_img