Monodrama “Rod i dom” i Irfan Kasumović oduševili teočanske osnovce (FOTO)

Preporučujemo

Učenici OŠ “Teočak” imali su u subotu 18.marta u teočanskom BKC-u priliku pogledati fenomenalnu monodramu “Rod i Dom”, u izvedbi sjajnog Irfana Kasumovića.

Svojom maestralnom igrom Kasumović je utjelovio desetak likova, što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

Predstavu “Rod i dom”, u dramatizaciji Hasana Džafića, a po romanu Safeta Sijarića režirao je Vlado Kerošević.Riječ je o tragičnoj ljubavi Arslana Šipovčanina prema Saniji.

Istovremeno, to je i portret žene uhvaćene u mrežu običaja i tradicije.

“Predstava je, na taj način, oda o ženi koja ruši okove i glorificira istinske vrijednosti, koje danas prešućujemo i zaboravljamo. Ona može biti sve što se od nje traži ali do nivoa časti koji nameće sama, umjesto da bude ukalupljena u svijet kojim vladaju muškarci. Tekst predstave govori o tradiciji i zanemarenim ljudskim vrijednostima, kojih danas rijetko ima, a tema je kako čovjek postane loš, kako se uhvati pod ruku sa šejtanom. Mlade generacije trebaju vidjeti kako se nekad živjelo, po kojim principima su naši očevi odgajani i da tradicija ima lice i naličje. Na neki način, ovo je predstava o prošlim vremenima ali i o nama danas ”, rekao je glumac Irfan Kasumović.

Najnovije

spot_img