Ministar Ramić potpisao sporazum za izgradnju 81 stambenog objekta za raseljene osobe u BiH

Preporučujemo

Sporazuma o saradnji na provođenju projekta stambenog zbrinjavanja u okviru regionalnog projekta obnove i izgradnje 81 individualnog stambenog objekta za raseljene osobe i povratnike u BiH potpisan je danas u Sarajevu.

Sporazum je potpisao Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine i 23 načelnika bh. općina.

Ministar Ramić istakao je da je ukupna vrijednost projekta bila 1,2 milijarde KM.

“Do sada je izdvojeno oko 570 miliona KM, a BiH je dobila oko 130 miliona KM. Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu plan je da se tokom programa riješi 3.200 stambenih jedinica za ugrožene kategorije, izbjeglice, raseljena lica i povratnike. Do sada smo završili 1.800 stambenih jedinica od kojih je 1.268 kuća i 532 stana”, kazao je.

Najznačajniji donatori projekta su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, Švicarska, Italija, Danska, Turska itd.

“Plan implementacije za Federaciju BiH jeste da do kraja projekta u junu 2022. godine završimo još 472 stambene jedinice. U okviru Podprojekta BiH 5 planirana je izgradnja 115 stambenih objekata. Prva faza podrazumjeva izgradnju 81, a druga 34 stambena objekta u 28 općina. Danas smo potpisali sporazume sa 23 općine, vrijednost ugovora je 3.326.000 KM”, dodao je.

Najveći broj objekata izgradit će se u Glamoču, a riječ je o 16 stambenih jedinica, zatim osam u Sanskom Mostu, šest u Mostaru, Bihaću itd.

“Ukupno će se izgraditi 81 objekat za povratnike iz Srbije i Hrvatske. Projekat je kompliciran s obzirom da će biti potrebna dokumentacija iz ovih zemalja koja potvrđuje da aplikanti nisu riješili stambeno pitanjene na njihovoj teriroriji”, rekao je.

Nebojša Radivojša, načelnik općine Glamoč, zahvalio se na pomoći u realizaciji projekta.

“Ovim projektom u općini Glamoč obnovit će se 16 objekata. Kada prođete kroz našu općinu vidjet ćete da je jedna od najporušeniji u BiH, ali vidimo da se stvari pomjeraju u jednom pozitivnom smjeru. Nadam se da ćemo zajedničkim zalaganjem doći do cilja, a to pomoć raseljenim osobama da se vrate”, naglasio je.

Najnovije

spot_img