‘MEDICUS’ Tuzla – Projekat “STOP raku grlića maternice’ od 17. do 21.januara

Preporučujemo

U okviru projekta pod nazivom “STOP raku grlića maternice”,  od 17. do 21. januara, planirane su panel diskusije, edukacije za različite ciljne grupe, a bit će predstavljena i aplikacija koja sadrži provjerene i razumljive informacije o raku grlića maternice i njegovoj prevenciji prilagođene za širu javnost.

Organizator projekta je Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus” u saradnji s Katedrom za ginekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Lokalnim odborom Tuzla Udruženja studenata medicine u BiH “BoHeMSA”.

Koordinator projekta, ispred studenata Semir Hadžić, pojašnjava da rak grlića maternice odnese oko 140 života godišnje u BiH.

– Za razliku od drugih malignih oboljenja ovdje postoji veliki potencijal za prevenciju zbog sporog napretka predkanceroznih promjena na grliću koje se mogu otkriti redovnim ginekološkim pregledima. Blagovremeno otkrivene promjene se efikasno liječe – ističe Hadžić.

Cilj je, dodaje on, upoznati javnost s ovim potencijalom i potaći žene da izdvoje svoje dragocjeno vrijeme za ginekološke preglede.

U projekt su uključeni studenti i mladi ljekari koji će staviti akcenat na prevenciju oboljenja koje sve više ekspandira među ženskom populacijom.

Drugi dio projekta je planiran za 8. mart kada će se održati edukacije za srednjoškolce na prostoru Tuzlanskog kantona, najavljeno je iz Medicusa.

Najnovije

spot_img