Majke Srebrenice u Tuzli: Početi sankcionisanje onih koji negiraju genocid i vrijeđaju žrtve

Preporučujemo

Majke i žene Srebrenice i Podrinja održale su prve ovogodišnje mirne proteste na Trgu slobode u Tuzli sa identičnim porukama i zahtjevima kao i prethodnih 27 godina, uputivši poruku Uredu visokog predstavnika (OHR), te domaćoj i međunarodnoj javnosti da se konačno počne s primjenom zakona i kazne oni koji negiraju genocid u Srebrenici.

Nura Begović, članica Udruženja Žene Srebrenice, ističe da je prošla godina bila izuzetno teška, te da su iza njih praznici kojima se ne raduju.

“Naši su problemi neriješeni. Prošla godina je bila i najgora godina za nas. Najvjerovatnije zbog izborne kampanje i politike, borbe za pozicije. Da se to i primjetiti. Pogledajte danas koliko nas je, a koliko nas je bilo pred izbore. Znači, mnogi su nam se pridruživali u predizbornoj kampanji i, umjesto da nas bude više i više, nas je danas manje. Mi ostavljamo uvijek poruku: istina i pravda”, kazala je Begović.

Majke i žene Srebrenice i Podrinja posebno brine činjenica da se važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne poštuju, da se porodice žrtava kontinuirano vrijeđaju i provociraju.

“Dajte više da se kazne, da se primijene sankcije na one koji negiraju genocid, koji minimiziraju zločine, koji vrijeđaju žrtve, koji ne poštuju zakone, pa da jednom sjednemo i na miru živimo. Nije dobro stanje, pogotovo u vrijeme praznika. Nama praznici dolaze s najvećom boli i tugom, a na drugoj strani vidimo neke naoružane osobe, čujemo provokacije, pita li se iko kako se mi osjećamo. Ako postoji OHR, ako ima visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, ako je on još uvijek ovdje, neka nešto preduzme. Mi imamo ideju da se organizuju neki veći mirni protesti i da tražimo da se sklone ljudi koji nas vrijeđaju, negiraju genocid, minimiziraju zločine”, kazala je Begović.

Podršku majkama i ženama Srebrenice i Podrinja danas su pružili i službenici ICMP-a.

“Došao sam u Tuzlu da vidim na licu mjesta program, projekt i aktivnosti ICMP-a koji podržava Evropska unija. Htio sam lično uvjeriti da li sve to ima smisla i vidim da ima mnogo, mnogo sam zadovoljan radom ICMP-a, a možda samo još više zadovoljan činjenicom da žene iz udruženja sa kojima sam razgovarao imaju povjerenja u ICMP. Znači nam to mnogo da i dalje pružamo finansijsku podršku. Nismo sami, zajedno sa Švedskom, i sigurno je da ćemo u budućnosti nastaviti posao, jer nije sve završeno. Nažalost, nema još dovoljno volje u BiH da se ove aktivnosti finansiraju iz vlastitih izvora nego to mora raditi međunarodna zajednica”, kazao je Karel Lizerot, šef odsjeka za kooperaciju Evropske unije u BiH.

Mirni skup majki i žena Srebrenice i Podrinja na Trgu slobode u Tuzli okončan je učenjem Fatihe za žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img