Lopare: Upriličena pokazna vježba gašenja požara za članove vatrogasnih društava iz pet majevičkih općina

Preporučujemo

Teritorijalna vatrogasna jedinica opštine Lopare, u četvrtak 10. avgusta, bila je domaćin Pokazne vježbe gašenja požara zapaljivih tečnosti namijenjene članovima vatrogasnih društava i jedinica, okupljenih u koaliciju Društvo bez predrasuda, iz 5 lokalnih zajednica s područja majevičke regije (Teočak, Sapna, Ugljevik, Lopare, Čelić).

Jedan od ciljeva održavanja vježbe bio je osiguravanje prilika da se učesnici detaljnije upoznaju, razmijene iskustva i prezentuju standarde operativnih vatrogasnih procedura koje se primjenjuju jer svi imaju isti cilj.Spašavati ljudske živote i zadržati titulu heroja našeg društva. Zbog toga su ovakve vježbe prilika da to uspijevaju raditi na više načina.Da jedan vatrogasac nikada nije sam i da je timski rad i međuopćinska saradnja jedan od osnovnih uslova uspjeha dokazano je na zajedničkoj vatrogasnoj vježbi. Događaju je prisustvovao i predsjednik Skupštine opštine Lopare, Milenko Ristić koji je istakao važnost organizovanja zajedničkih aktivnosti na Majevici, te da međupštinska i međuentitetska saradnja nema alternativu.

Učesnici vježbe razmijenili su dosadašnja iskustva i pozitivne prakse u okviru saradnje vatrogasnih društava koje doprinose izgradnji povjerenja i kohezije unutar zajednica te razgovarali o novim oblicima saradnje.

Pokazna vježba gašenja požara zapaljivih tečnosti, jedna je od pet malih lokalnih inicijativa podržanih u okviru projekta „Povežimo našu Majevicu“ usmjerenih ka jačanju povjerenja i kohezije u zajednicama na Majevici.Naše aktivnosti podržane su kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike (#FPI) Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju (#NDICI), a zajedno provode Evropska unija u Bosni i Hercegovini, United Nations in BiH, OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina i Vijeće Evrope – Ured u Sarajevu.

#MožemoBolje BiH Može Bolje.

Najnovije

spot_img