Vodene bujice nanijele ogromne štete u nekoliko zvorničkih naselja

Preporučujemo

Višednevne kiše na području Zvornika sinoć su prouzrokovale ogromne tšete u nekoliko zvorničkih naselja. Štete su uglavnom izazvane bujičnim potocima jer njihova korita nisu mogla primiti ogromnu količinu vode, rekao je za portal Zvornički ba Rajko Jurošević direktor Civilne zaštite Zvornik.

Prema riječima Juroševića, najveća šteta nastala je u naselju Cer gdje su se potoci izlili u dvorišta oko dvadeset porodičnih domova, do jutros nije bilo prijava o prodiranju u kuće, ali vlasnici svih kuća nisu trenutno tu, mnogi od njih žive izvan zemlje, pa u toku dana očekujemo i potvrdu tih informacija. Voda je prodrla u skoro dvadeset pomoćnih objekata u ovom naselju.

Ogromne štete su pretprjeli i lokalni putevi u nekoliko naselja, svi službenici Civiline zaštite Zvornik su na terenu i prikupljamo informacije.

– Regionalni putni pravac Zvornik-Sapna je tri sata ovog jutra prohodan jer je bio od jedan sat poslije ponoći obustavljen. Trenutno se saobraćaj odvija otežano zbog nanosa blata i kamenja, rekao je Jurošević.

On je dodao da se rijeka Sapna ponovo izlila na poljoprivredno zemljište u Grbavcima i Đulićima.

 Sapna je poplavila poljoprivredno zemljište i ekonomska dvorišta i opkolila nekoliko kuća, ali nema informacija da je ušla u kuće u naselju Grbavci i Risitići, dok je ogromnu štetu nanijela dvorištu jedne porodične kuće jer su oborinske vode nanijele ogromne količine otpada, kamena i blata, rekao je Jurošević i dodaje da su njihove ekipe noćas bile na terenu te da jutros nastavljaju sa obilaskom terena.

Rijeka Hoča se izlila u pomoćne objekte i poljoprivredno zemljište u novom naselju kod Glumine, rekao je Jurošević. Tu smo intervenisali kao služba Civilne zaštite tako što smo u jednoj porodičnoj kući zajedno sa vlasnikom uspjeli ukloniti namještaj i skloniti vrijednosti prije prodora vode u kuću u ovom naselju. Bila je ovo izuzetno teška noć, svi pripadnici su bili na terenu u svim dijelovima Zvornika na usluzi građanima, sve pumpe za crpanje vode bile su aktivne.

On je dodao da najviše problema stvaraju bujični vodotoci i kanalska mreža koji ne mogu da prime velike količine vode zbog obilnih padavina u kratkom vremenskom periodu.

(ZVORNICKI.BA/RTV GLAS DRINE)

Najnovije

spot_img