BK Kalesija učestvovao u projektu “Prijateljstvom do zelene zajednice”

Preporučujemo

U subotu je Zvornik bio domaćin eko akcije koju su realizovali članovi Biciklističkog kluba Kalesija, Udruženja mladih „Trik“ Kalesija u partnerstvu sa mladim iz Zvornika u okviru projekta “Prijateljstvom do zelene zajednice.”

Eko akcija je okupila mlade aktiviste i ljubitelje prirode iz Zvornika i Kalesija čime su pokazali svoju predanost očuvanju prirode i stvaranju čistijeg i zdravijeg okruženja. Nakon uvodnog edukativnog segmenta, učesnici su zajedno pristupili čišćenju otpada na Tvrđavi Kula grad i gradskoj obali rijeke Drine posadili sadnice topole.

U proteklih pet mjeseci, koliko se realizuje pomenuti projekat, cilj je bio motivisati mlađe generacije da se uključe u aktivnosti lokalne zajednice. Mladi su pokazali zavidan nivo interesovanja u svim aktivnostima i društvenim sferama, posebno u jačanju prijateljskih i partnerskih veza između dva bh. entiteta.

Septembar i oktobar 2023. godine su obilježile interaktivne radionice održane u Kalesiji i Zvorniku, gdje se sa mladima razgovaralo o važnosti biciklizma kao ekološki prihvatljivom načinu transporta, koji će kao takav doprinijeti zaštiti okoliša i očuvanju prirode.

Vrhunac projekta biće zajednička biciklistička vožnja “Kalesija – Zvornik-Kalesija” a okupiće ljubitelje biciklizma svih uzrasta. Ova vožnja nije samo prilika za rekreaciju, već i za promociju ekoloških vrijednosti, prijateljstva i jačanje veza između Kalesije i Zvornika a posebno potrebu za očuvanjem prirode za buduće generacije.

Vožnja će se održati u nedjelju, 03.03.2024. godine od 10.00 sati ispred zgrade Općine Kalesija. Start je planiran u 11.00 sati. Iz BK Kalesija kažu da se zainteresovani trebaju prijaviti učešća porukom na facebook ili instagram profilu ovog kluba.

Aktivnosti BK Kalesija su podržane kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju (NDICI), a zajedno provode EU, Ujedinjene nacije, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Europe.

rtvtk.ba

Najnovije

spot_img