Kavazović o Inzkovoj odluci: Nikada ne treba gubiti nadu u Božiju pravdu i dobre ljude

Preporučujemo

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozdravio je današnju odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka, kojom se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

U saopćenju reisu-l-uleme se kaže kako je ovo dugo očekivana odluka za koju smo se svi nadali da će je donijeti domaća državna zakonodavna tijela.

“Nažalost, godinama nakon rata i nakon utvrđenih činjenica pred domaćim i međunarodnim sudovima, ne samo da u nekim krugovima nije došlo do suočavanja s prošlošću, nego se negiranje genocida i drugih sistematskih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca u posljednje vrijeme samo intenziviralo. Zato je ovo bitan i hrabar korak na putu suočavanja s prošlošću, izgradnje mira i povratka povjerenja”, kaže Kavazović.

Dodao je da ovo nije samo simboličan znak pravde za žrtve i njihove porodice, već vrlo konkretan korak za porodice koje više neće gledati kako se nad njihovom žrtvom iživljavaju i naslađuju oni koji su izbjegli svjetovnoj pravdi.

Naglasio je kako je ovo jedinstvena prilika da se zarad budućih generacija zaustavi negiranje genocida i veličanje zločinaca te prilika da svi krenemo naprijed, odamo počast svim nevino stradalim i jasno osudimo politike koje su dovele do podjela i zločina.

“Ovo je jedina ispravna odluka i tračak nade za svjetliju budućnost ovih prostora, u kojoj neće biti mjesta za zločinačke ideologije i nositelje mržnje i razdora među narodima, nikada ne treba gubiti nadu u Božiju pravdu i dobre ljude”, kaže se na kraju saopćenja reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Najnovije