Italija: Najmanje 13 mrtvih u padu žičare, dvoje djece kritično

Preporučujemo

Najmanje 13 ljudi poginulo je u padu kabine sa žičare blizu jezera Maggiore na sjeveru Italije, javljaju talijanski mediji.

U trenutku pada u kabini je bilo barem 15 ljudi, navodi La Repubblica. Dvoje djece je u kritičnom stanju i prebačeno je u bolnicu u Torinu. Prema pisanju portala Corriere della Sera, ozlijeđena djeca imaju 9 i 5 godina. Petogodišnje dijete zadobilo je teške ozljede glave i prijelome nogu, dok je devetogodišnje dijete reanimirano i nalazi se na odjelu intenzivne skrbi.

Dodaju da je kabina pala na jednoj od najviših mogućih tačaka od zemlje. Nagađa se da pad bio sa stotinjak metara visine.

Žičara se srušila blizu vrha linije Stresa-Mottarone u regionu Pijemont. Na mjesto nesreće brzo su stigle alpske službe za spašavanje i jedan helikopter. Trebalo im je neko vrijeme da pronađu mjesto gdje je kabina pala. Posao im je dodatno otežala činjenica da je to područje nepristupačno.

Kablovska linija obnovljena je 2016. godine i tek je nedavno ponovo otvorena nakon što je pandemija koronavirusa iznudila zatvaranje žičara širom Italije.

Mottarone dostiže visinu od 1.491 metar i gleda na živopisno jezero.

Najnovije

spot_img