Institut za nestale osobe – Porodice koje su izvršile klasične identifikacije moraju dati krv

Preporučujemo

Okrugli sto o temi “Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba” održan je u utorak u Nevesinju u organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Izneseni su podaci o radu Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, kao i izazovi i problemi u radu, a članovi porodica nestalih osoba su imale priliku iznijeti sugestije i zatražiti dodatne informacije.

Istaknut je problem pogrešnih klasičnih identifikacija koje su se u BiH izvršavale do 2000. godine, prije pristizanja DNK analize.

– U BiH imamo 1.600 posmrtnih ostataka koji jesu mandat Instituta i za koje imamo izolovan DNK ali nemamo poklapanja sa uzorcima krvi porodica nestalih osoba i to je nešto na čemu moramo raditi u narednom periodu na najvećem nivou. Vjerujemo da se radi u velikom broju o greškama u klasičnim identifikacijama i ovdje apelujemo na udruženja da pozovu porodice da daju krv kako bi izašli iz ovog začaranog kruga – kazao je predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić.

Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Ante Marić je istakao da je protok vremena najveći problem porodica nestalih osoba.

– Prošlo je trideset godina, a pronalazaka je sve manje. Nisu više u pitanju ni godine ni mjeseci, nama minute ističu. Vrlo je teško nešto pronaći ako vam neko ne da pravu informaciju. A nemoguće je da niko ne zna gdje se nalaze ti ljudi, mora neko znati, samo je njihova dobra volja da to kažu. Da znaju koju bol preživljavamo istog momenta bi progovorili. Nije nam više ništa važno, osim da dobijemo kosti svojih najmilijih i da agonija prestane – kazao je Marić.

Na kraju Okruglog stola usvojeno je i nekoliko zaključaka, među kojima je da se učini sve što je moguće kako bi se porodice koje su klasičnom metodom identifikovale svoje najmilije daju svoju krv radi provjere identiteta.

Zaključeno je i da je potrebno apelovati na vlasti u BiH da osiguraju saradnju u procesu onih koji su u vrijeme rata bili odgovorni za zločine, te da udruženja predaju svoju dokumentaciju u Tužilaštvo BiH radi ubrzanja procesa traženja nestalih osoba u BiH, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe.

Na skupu su učestvovali predstavnici porodica nestalih osoba iz cijele Bosne i Hercegovine, rukovodstvo Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, predstavnici Tužilaštva BiH, OSA-e BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i predstavnici vjerskih zajednica, Međunarodnog komiteta crvenog krsta u BiH, Službe traženja Crvenog krsta RS-a, kao i Centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img