Imenovana nova Vlada Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić premijer

Preporučujemo

Skupština Tuzlanskog kantona imenovala je na današnjoj sjednici novu Vladu Tuzlanskog kantona, koju će predvoditi dosadašnji premijer Irfan Halilagić (SDA). 

Ministar obrazovanja i nauke ostaje Ahmed Omerović (SDA), ministar finansija Suad Mustajbašić (SDA), ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović (SDA), ministar privrede Edin Duraković (SDA), koji su bili ministri i u prošlom sazivu, dok su novi ministri iz SDA: Fadil Alić – Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Derviš Ikanović –  Ministarstvo za boračka pitanja, Duška Bećirović –  Ministarstvo zdravstva i Fedahija Ahmetović – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Novi članovi izvršne vlasti iz Demokratske fronte su: ministrica pravosuđa i uprave Nataša Marošević, ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić, dok je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović.

Poziciju ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice zadržat će Anela Ajšić, koja je napustila Stranku za BiH, ali ima podršku dva nezavisna zastupnika, koji su dio vladajuće većine.

Za imenovanje nove Vlade Tuzlanskog kantona glasalo je 20 poslanika, a nisu je podržali dosadašnji članovi većine Jakub Suljkanović (samostalni poslanik) i Husein Tokić, jedan od dva poslanika Socijaldemokrata BiH koji je ranije podržavao većinu.

Halilagić: Sistem odgovornosti i ispunjavanje obećanog

“Možemo reći da je ovo vlada kontinuiteta, a to je upravo ono što je Tuzlanskom kantonu u proteklim godinama nedostajalo. Premijer i ministri su u proteklih godinu dana, koliko je trajao mandat, sada već prošlog saziva, postigli izvanredne rezultate, ostvarili sa 100 postotnom učinkovitošću sve ono što su građanima obećali prilikom imenovanja prije godinu dana i logično je da se takav rad i rezultati nagrade povjerenjem da TK vode i u naredne četiri godine”, rekao je predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

Premijer Halilagić u svom ekspozeu je naveo prioritetne aktivnosti u novom mandatu.

“U proteklih godinu dana smo, od faze nepovjerenja, jer je na mjesto premijera dolazio relativno mlad čovjek, izgradili sistem i uspostavili paradigmu merituma, odnosno mjerljivosti i valorizacije rada Vlade. Mislim da je to naš najveći uspjeh, a ispunjena obećanja i ostvarenih svih 18 mjera iz tadašnjeg ekspozea bile su sredstvo za uspostavu tog sistema. I u naredni mandat ulazimo sa veoma sličnim sistemom. Sistemom odgovornosti, obećanja i ispunjenja obećanog”, kazao je Halilagić.

Pojasnio je da će rad Vlade Tuzlanskog kantona podrazumijevati srednjoročne mjere postavljene u odnosu na cijeli četverogodišnji mandat i kraće mjere koje će biti realizirane na godišnjem nivou, a čija će realizacija ići u cilju i doprinositi ostvarivanju srednjoročnih mjera.

“Usvajanje Budžeta za tekuću godinu pokazatelj je naših intencija u ovoj godini. To je i dalje nastavak podrške privredi i poljoprivredi, razvoj obrazovnog sistema s posebnim akcentom na visoko obrazovanje i izgradnju kampusa Univerziteta u Tuzli, briga o socijalnim pravima i najugroženijim građanima našeg kantona, povratku prognanih i raseljenih, te sigurnost građana, odnosno opremanje policije Tuzlanskog kantona. Planiramo završiti i neke projekte koji čekaju desetke godina, kao što je početak rada JU Centar za autizam ‘Meho Sadiković’ Tuzla i početak rada Osnovne i Srednje muzičke škole Tuzla u novom objektu u Tuzli”m kazao je Halilagić.

On je naglasio da će rad Vlade Tuzlanskog kantona karakterisati visok stepen transparentnosti i da će građani u svakom momentu znati šta je to obećano i dokle se stiglo sa realizacijom datih obećanja.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img