Iduće sedmice počinje manifestacija “Dani odbrane Sapne 2023.”

Preporučujemo

U Sapni će od 5. do 10.maja biti održana tradicionalna manifestacija “Dani odbrane Sapne”.

Prvog dana manifestacije, u petak 5.maja, obilježit će se  31. godišnjica svirepog ubistva 16 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine u Kobilićima, koji su 5. maja 1992.godine pozvani na pregovore od strane komšija Srba, a potom na zvjerski način ubijeni. Program u Kobilićima počinje u 11:30.

Nešto ranije, u 9 sati istog dana, manifestacija će biti otvorena okruglim stolom na temu “„Prelazak ljudi iz okupiranih područja Zvornika na slobodnu teritoriju Sapne“.

Istog dana planirano je otvaranje izložbe likovnih i literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Sapne i grada Zvornika, te vjerski program u svim džamijama MIZ Zvornik.

U subotu 6.maja u 11 sati bit će položeno cvijeće na na spomen-obilježju u Sapni, a programom je predviđen i obilazak porodice komandanta 206. vbbr brigadira Edhema Omerovića Tite, te obilazak njegovog mezara i mezara načelnika Štaba 206. vbbr majora Mehmeda Garibovića.

Manifestacija se nastavlja u nedjelju 7.maja, obilaskom članova porodica šehida, RVI, zlatnih ljiljana i preživjelih boraca A RBiH i obilazak šehitluka na prostoru općine Sapna. Planirano je i polaganje cvijeća u Dardaganima i obilazak mezara komandanta Senahida Hadžić na Kula Gradu.

Za ponedjeljak 8.maj, planirano je obilježavanje Dana MZ Međeđa koje počinje vjerskim programo u 12 sati. Istog dana u 17 sati bit će upriličen historijski čas i sjećanje na žrtve zarobljavanja i egzekucije 645 mušaraca iz Đulića, Bijelog Potoka i drugih mjesta sa područja opštine Zvornik na Centralnom spomen-obilježju u Đulićim. Historijski čas će biti održan na Bijelom Potoku.

Dan kasnije, u utorak 9.maja, bit će obilježen Dan MZ Baljkovica. Program u Baljkovici počinje u 13 sati. Također u 14:30 će biti položeno cvijeće na mjestu pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata brigadnog generala Hajrudina Mešića Hajre u Nezuku. Memorijalni turnir u malom fudbalu „Mehdin Hodžić Senad“ počinje istog dana u 17 sati u sportskoj dvorani u Sapni.

Centralna manifestacija će biti održana u srijedu 10.maja. U 10 sati će biti upriličeno polaganje cvijeća na spomen-obilježju heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata brigadnog generala Mehdina Hodžića Senada i poginulih pripadnika A RBiH u Zaseoku, referat o njegovom liku i djelu, obraćanje zvanica. Zatim će delegacije položiti cvijeće na centralnom spomen-obilježju MZ Zaseok, a planiran je i obilazak mezara poginulih saboraca Mehdina Hodžića Senada.

Polaganje cvijeća na centralnom spomen-obilježju poginulim pripadnicima AR BiH u Sapni i završna akademija uz kulturno-umjetnički program počinju u 12 sati i 30 minuta.

Najnovije

spot_img