Euro na najnižem nivou u posljednjih 20 godina, strah od recesije sve veći

Preporučujemo

Azijske dionice pale su u utorak šestu sesiju zaredom nakon ponovnog skoka cijena energenata u Evropi. Skok cijena je potaknuo strah od recesije i povećao prinose na obveznice, dok je evropsku valutu euro oborio na najniži nivo u posljednjih 20 godina.

Referentne cijene plina u Europskoj uniji porasle su 13 posto preko noći do rekordnog iznosa, nakon što su se udvostručile u samo mjesec dana i bile 14 puta više od prosjeka prošlog desetljeća.

Analitičari američke banke Citi upozorili su u ponedjeljak da bi inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu mogla prijeći 18 posto ako cijene energije ne budu ograničene, što je za više od devet puta više od cilja Bank of England. Inflacija potrošačkih cijena zadnji je put dosegla takvu razinu 1976. godine.

Analitičari smatraju “teška energetska situacija” sugerira da vrhunac inflacije još nije dosegnut, sa velikom mogućnosti da će inflacija ostati visoka neko vrijeme ukoliko ne bude reakcije centralnih banaka.

U ponedjeljak je euro dosegao najniži nivo u odnosu na dolar u posljednjih dvadeset godina i pao ispod nivoa pariteta. Za jedan euro se moglo dobiti 0,9937 dolara.

Najavljeno zatvaranje zbog održavanja plinovoda Sjeverni tok 1 od 31. augusta do 2. septembra, dodatno je pojačalo strahove od nestašica i dovelo do enormnog rasta cijene plina u Evropi.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img