Dani Hasana Kaimije: Fajki Kadriću nagrada za najbolje književno djelo

Preporučujemo

U okviru Manifestacije “Dani Hasana Kaimije” večeras je u Zvorniku Plaketa “Hasan Kaimija” za najbolje djelo iz oblasti književnosti dodijeljena Fajki Kadriću za roman “Šta su meni ptice – Kazivanja Ekrema Redžića”.

Plaketu mu je u okviru “Pjesničke večeri” uručio Mustafa Muharemović, potpredsjednik Organizacionog odbora.

– Ovogodišnja jubilarna dvadeseta manifestacija programom je najsadržajnija do sada. Realizirani su kvalitetni sadržaji i najvažnije je da je publika zaista uživala u ovim događajima – kazao je Muharemović.

Predsjednik žirija dr. Mirsad Kunić istakao je kako roman “Šta su meni ptice” predstavlja novi snažan glas na bosanskohercegovačkoj književnoj sceni koji reafirmira klasično pripovijedanje sušićevskog tipa.

– Djelom “Šta su meni ptice” dobili smo najbolji roman o podrinjskom stradanju i jedan od najboljih bosanskohercegovačkih romana ratne tematike jednog od najboljih bosanskohercegovačkih pisaca danas – kazao je dr. Kunić.

Kadrić je kazao kako Plaketu “Hasan Kaimija”“ doživljava s posebnim emocijama iz više razloga.

– Dovoljno će biti spomenuti dva: nagrada Hasan Kaimija je nagrada koja u kontinuitetu traje od 2005. godine sa pauzom u toku agresije i ako pročitate spisak dobitnika, pročitali ste sami vrh bosanskohercegovačke književnosti.  Drugi razlog je moje podrinjsko porijeklo i što sam spomen šejh Kaimije kod nas budi stanovite osjećaje veze s ovim sufijskim velikanom. Nagrade koje sam dočekao su me iznenadile, bez obzira što sam ih priželjkivao, a od romana očekujem da, kako vrijeme teče, sve više dobija na popularnosti. Star je tek godinu i koji mjesec preko toga, i za to kratko vrijeme doživio tri izdanja, ali je period od jedne godine prekratak da ga šira čitalačka javnost upozna – istakao je Kadrić.

Večerašnji program uljepšali su pjesnici Mehmed Djedović, Hadžem Hajdarević, Rezak Husaković, Amina Bulić, Azemina Krehić, Zuvdija Hodžić, Ervin Jahić, Goran Stanković, Omer Redžić, Muhidin Šarić, Mehmed Pargan i Sead Husić, koji su prisutnu publiku počastili čitanjem svojih pjesama.

Večeras su uručene i nagrade za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola.

Učenici osnovnih škola pisali su o temi “Mravu na put stati, pčelu na cvijetu gaziti, vjetru prepreku činiti, ne smijem ponašati se drsko, čineć’ drugom što je meni mrsko”, što su stihovi pjesnika Fahrudina Sinanovića.

U kategoriji osnovnih škola prva tri mjesta zauzeli su Arslan Hasanbašić (učenik VII razreda OŠ “Kreka”, Tuzla), Asja Tursunović (učenica IX razreda OŠ “Kreka” Tuzla) i Abdulah Avdibašić (učenik VIII razreda OŠ “Slavinovići”, Tuzla).

Učenici srednjih škola pisali su sastav o temi “Svim ljudima je zajedničko samo to što na svijetu ne postoje i nikad nisu postojala dva ista čovjeka” (stihovi pjesnika Mensura Ćatića).

U kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojili su Admira Handžić (Srednja medicinska škola, Tuzla), Deni Erdeljac (Katolički školski centar “Sveti Franjo” Tuzla) i Irma Jukić (Srednja medicinska škola Tuzla).

(RTV GD/preporod.info)

Najnovije

spot_img