Čolić: Zahvaljujuću mjerama, TK već 20 dana bez zaraženih

Preporučujemo

Iako je prije mjesec dana bio među najrizičnijim područjima u Bosni i Hercegovini, Tuzlanski kanton već dvadeset dana ne bilježi niti jedan zaražen slučaj od koronavirusa.

Razlog za to su mjere koje su Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, Zavod za javno zdravstvo TK, kao i cijeli Krizni štab poduzeli kako bi se zaraza koronavirusa što manje širila.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić istaknula je da zbog poštivanja tih mjera svaki dan zatvaraju klastere, te dodala kako je najvažnije da je epidemiološka situacija veoma stabilna.

 – Očekujemo da takva i ostane, odnosno više se nadamo nego što očekujemo. Ukoliko bi se pojavio novi slučaj zaraze, to bi značilo i otvaranje novog klastera. Ipak, mislim da su rezultat ovako povoljne situacije mjere koje smo poduzeli – izjavila je Feni ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, dodavši kako se ne zna šta predstoji u narednom periodu s obzirom na mogućnost pojave drugog vala koronavirusa.

Smatra da je važno što su građani koji su bili izvan Bosne i Hercegovini poštovali mjere izolacije.

– Mjere možda jesu bile stroge, ali su itekako imale efekta. Zato je benefit daleko veći od cijene. Razumijem da je sada privreda u opasnosti, ali vjerujem u ljude koji vode privredu i smatram da smo na dobitku – rekla je Čolić.

Posebno je zahvalna građanima Tuzlanskog kantona koji su poštovali mjere Kriznog štaba i pokazali odgovornost.

– Bez obzira na to kakve smo mjere donosili i u koja smo doba reagirali, da nismo imali građane koji su adekvatno reagirali, danas ne bismo imali ovakve rezultate. Oni su uveliko zaslužni za ovako povoljnu situaciju – ističe ona.

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, dodala je, nije zasad primilo niti jednu pritužbu građana na rad zdravstvenih ustanova tokom perioda pandemije koronavirusa.

– Ne smijemo zaboraviti niti pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su se u najkritičnijem periodu stavili na raspolaganje, pripadnike inspekcija i direktoru Anisu Ajdinoviću koji nam je pomogao u nabavci termalne kamere za naš aerodrom u Tuzli, ali i za sanitarnog inspektora kojeg mi tada nismo imali. Zato je ovo sve rezultat saradnje građana i institucija, ali iznad svega naše odgovornosti – smatra ministrica zdravstva TK.

Iako su neki građani pandemiju koronavirusa vidjeli kao određenu “teoriju zavjere“, ministrica Čolić na takve priče, kako kaže, ne pristaje.

Vrijeme koje je pred građanima u cijeloj BiH je vrijeme velikih izazova i odgovornosti, ali nikako opuštanja, preporučuje ona te savjetuje svima da prate mjere koje svaki dan propisuju krizni štabovi u Federaciji BiH.

Najnovije

spot_img