Bošnjačka djeca u Liplju se vraćaju u školu, postignut usmeni dogovor o bosanskom jeziku

Preporučujemo

Zbog načelno postignutog usmenog dogovora između nadležnih i predstavnika roditelja, bošnjačka djeca koja pohađaju nastavu u područnom odjeljenju Osnovne škole “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika sutra će se vratiti u školske klupe, saznaje Klix.ba.Predstavnici Ministarstva obrazovanja Republike Srpske, Osnovne škole “Sveti Sava”, međunarodnih organizacija uz potpredsjednika ovog bh. entiteta Ramiza Salkića danas su održali sastanak sa roditeljima učenika bošnjačke nacionalnosti kako bi se pokušalo pronaći rješenje za problem koji se odnosi na omogućavanje izučavanja bosanskog jezika.

Naime, grupa od 12 djece bošnjačke nacionalnosti u septembru nije sjela u školske klupe jer im je onemogućeno izučavanje bosanskog jezika. U matičnoj knjizi škole umjesto bosanskog njima je upisano da su izučavali “jezik bošnjačkog naroda”.

Predstavnik roditelja 12 učenika Muharem Sinanović za Klix.ba je potvrdio da su sa nadležnima na današnjem sastanku postigli načelni usmeni dogovor zbog čega će djeca od prvog do petog razreda sutra ponovo sjesti u klupe.

“Tokom današnjeg sastanka nam je rečeno da su roditelji bošnjačke djece za sve u pravu te da im treba biti omogućeno izučavanje bosanskog jezika. Također, istaknuto je da mi moramo napisati sve naše zahtjeve koje imamo, a oni će nam do petka na njih odgovoriti. Najbitnije je da će djeci biti omogućen bosanski jezik, a dalje ćemo se dogovarati kako ćemo rješavati taj problem. Sada vjerujemo da ćemo konačno staviti tačku na ovu priču”, dodao je Sinanović.

Inače, ovo nije prvi put da su učenici u Liplju bojkotovali nastavu zbog nemogućnosti izučavanja bosanskog jezika. Proteste su organizirali i 2018. godine. Tada su dobili obećanje da će njihov problem biti riješen, međutim, dvije godine kasnije ponovo su se našli u istoj situaciji.

Roditelji su danas poručili da su spremni i na radikalniji korak, a to je traženje azila u nekoj od evropskih zemalja, ukoliko sada konačno ne bude dugoročno riješeno, pisanim dokumentom, izučavanje bosanskog jezika.

Sinanović nam je kazao i da je tokom današnjeg sastanka rečeno da će mjesec i po dana izgubljenog vremena u nastavnom procesu učenici nadoknaditi odlaskom u školu subotom.

Najnovije

spot_img