Bivšem načelniku Kalesije potvrđeno pola godine zatvora zbog nezakonite dodjele parcela

Preporučujemo

Bivši načelnik Kalesije Rasim Omerović pravosnažno je osuđen na pola godine zatvora zbog nezakonite dodjele parcela, a presudu je potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH.

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Tuzli za bivšeg načelnika Kalesije Rasima Omerovića, čime je ona postala pravosnažna.

“Kantonalni sud u Tuzli je u drugostepenom postupku donio osuđujuću presudu za bivšeg načelnika Kalesije Rasima Omerovića zbog krivičnog djela protivzakonito posredovanje i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. S obzirom na to da je prvostepena presuda Općinskog suda Kalesija bila oslobađajuća, optuženi je imao pravo izjaviti žalbu na ovu presudu Vrhovnom sudu FBiH”, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Omerović se optužnicom Tužilaštva Tuzlanskog kantona teretio da je u augustu 2014. godine kao načelnik općine Kalesija iskoristio svoj službeni položaj i posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti, te u postupku izbora za najpovoljnijeg ponuđača za zakup poljoprivrednog zemljišta od članova Komisije za izbor najpovoljnijih ponuda, koji su mu hijerarhijski bili podređeni, tražio da izmjene već utvrđenu listu i kumulativne bodove za najpovoljnije ponuđače.

“Tako su na traženje optuženog članovi komisije izvršili ispravku prvobitno sačinjenog prijedloga liste i sačinili listu kako je Omerović tražio. Na ovaj način su oštećena dva poljoprivrednika sa područja Kalesije koji su imali najpovoljniju ponudu za veće parcele zemljišta koje su trebali dobiti u zakup, ali su te parcele u ukupnoj površini većoj od 43 hektara dodijeljene osobi koja nije imala povoljniju ponudu, dok su povoljniji ponuđači dobili manje parcele zemljišta za koje nisu ni aplicirali”, naveli su iz tužilaštva.

Kako su zaključili, Omerović je posredovao prema članovima komisije da učine radnje koje nisu smjeli učiniti i postupio suprotno odredbama Pravilnika o kriterijima za izbor najpovoljnijih ponuđača za zakup poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img