Bivšem direktoru “Konjuha” pet godina robije

Preporučujemo

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda Tuzla za Eldina Brčaninovića, bivšeg direktora “Konjuha” Živinice, i izrekao mu kaznu zatvora od pet godina zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, čime je presuda postala pravosnažna.

“Brčaninoviću se izriče i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti ili funkcije direktora u privatnim ili javnim preduzećima, ustanovama ili organima u BiH u trajanju od pet godina, te se obavezuje da oštećenoj firmi ‘Konjuh’ dd u stečaju na ime naknade štete isplati 105.000 KM u roku od 30 dana”, navode iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, optužnicom ovog Tužilaštva se Brčaninović teretio da je kao direktor i odgovorna osoba u firmi Konjuh Živinice zloupotrijebio ovlaštenja, postupao suprotno interesima službe i Konjuha i suprotno propisima koji su ga obavezivali na zakonito, savjesno i odgovorno poslovanje.

“U dvije radnje koje se Brčaninoviću optužnicom stavljaju na teret navodi se da je firmi ‘BH Pelete’ iz Živinica, u kojoj je bio jedan od osnivača i sa kojom je ‘Konjuh’ imao zaključene ugovore o poslovnom odnosu, pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 475.000 KM”, navodi siz Tužilaštva.

U prvoj tački optužnice se navodi da je ovoj firmi zloupotrebom položaja pribavio korist od oko 370.000 KM tokom poslovnog odnosa vezanog za rekonstrukciju kotlovnice za proizvodnju peleta, o kojem iznosu je nadležni sud ranije odlučio u parničnom postupku.

“U drugoj tački optužnice se navodi da je istoj firmi pribavio korist od 105.000 KM tako što je odobrio isplaćivanje fakture za ovu firmu za izvođenje radova na nadstrešnici kotlovnice koji nikada nisu izvedeni. Sud je u odnosu na ovu tačku optužnice obavezao osuđenog da na ime naknade štete isplati ovaj iznos firmi ‘Konjuh’ u stečaju”, dodaju iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img