Tuzlanski poslodavci i koronavirus: Bez pomoći nadležnih slijedi veliki val otkaza

Preporučujemo

Na epidemiju koronavirusa nisu imuni ni poslodavci iz Tuzlanskog kantona. Djelatnici u svim privrednim oblastima bilježe gubitke, s obzirom na to da je proteklih sedmica obim poslovanja znatno smanjen, ili je u potpunosti ugašen. Poslodavci tuzlanske regije poručuju da nam slijedi veliki val otpuštanja radnika, ukoliko im nadležni u što skorije vrijeme ne pomognu.
Epidemija koronavirusa u Tuzlanskom kantonu zatvorila je ugostiteljske objeke, butike, shopping centre, salone za uljepšavanje, prodavnice namještaja, autoškole i određene fabrike. Radnici su prinuđeni sjedjeti u kući, a poslodavci su na mukama kako će izmiriti sve obaveze.

Tek rijetki rade u punom kapacitetu

Kako će izaći iz problema koji im se gomilaju sa svakim novim danom, za sada ni sami ne znaju. Ali, jedno je izvjesno – ukoliko pomoć nadležnih ostane samo na riječima, veliki broj radnika morat će poslati na biroe za zapošljavanje.

“Poslodavci s područja Tuzlanskog kantona, kao i poslodavci sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, bar za sada, prepušteni su sami sebi. Jedan dio njih uopšte ne radi zbog mjera zabrane obavljanja određenih poslovnih aktivnost, drugi i najveći dio radi sa prilično reduciranim kapacitetima, a vrlo mala kategorija su poslodavci koji rade punim kapacitetom”, kaže za Klix.ba Ramiz Karić, predsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca TK.

Poučeni dosadašnjim primjerima suočavanja sa prirodnim nepogodama, Karić navodi da su poslodavci i ovaj put prinuđeni prije svega vjerovati u sebe i potencijale s kojima raspolažu.

“Dobar dio poslodavaca organizovao se tako da se iskoriste godišnji odmori iz prošle godine, zatim da se iskoriste dijelovi ili godišnji odmori u cijelosti iz ove godine i sve to u pokušaju da se sačuva najdragocjenija supstanca svih procesa rada, a to su ljudi. Na svu žalost dejstvo ovih mjera je na samom isteku. S druge strane, poslodavci su suočeni sa smanjenjem prihoda i otežanoj naplati dospjelih potraživanja”, ističe Karić.

Situacija u Tuzlanskom kantonu se iz sata u sat usložnjava, a naš sagovornik navodi da se iz vida ne smije izgubiti činjenica da u ovom kantonu egzistira veliki broj obrtnika, koji su zajedno sa onima kojima je mjerama nadležnih zabranjen rad u najtežoj situaciji.

“Nas zabrinjava slab odnos vlasti na svim nivoima u kreiranju jasnih i precizno kvantificiranih mjera pomoći poslovnoj zajednici u pokušaju održavanja minimalnih funkcija procesa rada i očuvanja radnih mjesta. Ako reakcija nadležnih na svim nivoima vlasti, svako iz svoje nadležnosti, ne bude odmah pokrenuta u namjerama pomoći privredi, bojim se da ćemo se suočiti sa valom otpuštanja velikog broja radnika”, upozorava Karić.

Poslodavci poručuju da im ne pada na pamet otpuštati radnike, osim ako na to budu prinuđeni dejstvom nemilosrdnih ekonomskih zakona. Kako ističu, aktuelni period donio je značajne probleme poslovnoj zajednici, ali da oni još uvijek nisu pokazali svoje razorno dejstvo.

“Zanimljiva je činjenica da je ekonomski prostor Federacije BiH jedini na kome još nisu saopćene jasne i kvantificirane mjere pomoći privedi. Ako izostane i po sadržaju i po obimu adekvatna pomoć nadležnih državnih organa, izražavam bojazan da ćemo se suočiti sa veoma strahovitim posljedicama, kako u očuvanju radnih mjesta, isto tako i u opstanku značajnog broja pravnih osoba. Iz vida se ne smije zaboraviti činjenica da će period s prestankom dejstva pandemije koronavirusa, na osnovu dosadašnjih iskustava iz bliže i dalje prošlosti, biti daleko teži od postojećeg stanja”, nastavlja Karić.

Domaća tražnja kao jedno od rješenja

Predsjednik Kantonalne privredne komore u Tuzli Nedret Kikanović za Klix.ba kaže da je najviše poslovnih subjekata zatvoreno u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva, a zatim slijedi prerađivačka, odnosno drvna, metalna i tekstilna industrija kojoj nesmetano djelovanje otežava nemogućnost izvoza. Spas za ove oblasti naš sagovornik vidi u povećanju domaće tražnje.

“U komorskom sistemu Federacije BiH smo predložili svim nivoima vlasti 13 mjera, a one idu u tri pravca. Prvi je da dođemo do toga da radnici ostanu na svojim mjestima, odnosno da ne dođe do otpuštanja, drugi je održavanje tekuće likvidnosti, a posljednji je povećanje domaće tražnje. Svaki dan nedonošenja mjera će ugroziti sve veći dio privrede. Moramo održati radna mjesta, zatim pospješiti tekuću likvidnost i održavanje proizvodnje jer mi smo zemlja u recesiji kao i ostatak svijeta, a period koji nam dolazi će sigurno ekonomski biti veoma težak, kao i sam oporavak”, ističe Kikanović.

U svemu ovome ugrožene su i firme u transportu, posebno radnici zaposleni u ovoj oblasti. Autoprijevoznici posebno su ugroženi zbog činjenice da higijensko-epidemiološke mjere nisu na nivou na kojem bi trebale biti.

“Oni prelaze državne granice u uslovima koji su higijensko-epidemiološki znatno loši. Duga zadržavanja, nemogućnost izlaska iz vozila i sprečavanje u obavljanju lične higijene sigurno dovodi do njihove još veće ugroženosti. Mi smo inicirali da se taj dio riješi, Evropska komisija je 26. marta dala preporuke o zelenom koridoru i ukidanju policijskih pratnji konvoja, ali još uvijek to u Hrvatskoj nije riješeno”, upozorava Kikanović.

Uprkos strahovima i teškoćama sa kojima se suočavaju, poslodavci sa područja Tuzlanskog kantona i dalje izražavaju spremnost za izdvajanje značajnih novčanih sredstava za pomoć stanovništvu, zdravstvenom sektoru i javnim službama u hitnom obezbjeđivanju zaštitnih sredstava, kao i za stavljanje svih potencijala u funkciju borbe protiv koronavirusa.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img