Neophodna veća finansijska podrška za povratak u RS

Preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić i potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović razgovarali su danas u Banjoj Luci o položaju Bošnjaka u bh. entitetu RS.

– Salkić i Mahmutbegović su istakli da je u narednom periodu neophodno da Federacija BiH izdvoji veća finansijska sredstva za proces povratka, posebno zbog činjenice da je prije nekoliko mjeseci ukinuto Ministarstvo za izbjeglice RS-a – saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Na sastanku je istaknuto da se u narednim godinama mora snažnije raditi na jačanju povratničkih zajednica, posebno kroz projekte u oblasti ekonomije i zapošljavanja, ali i projekte u oblastima kulture i obrazovanja.

Potpredsjednici bh. entiteta su zaključili da je, imajući u vidu trenutni ambijent i položaj Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, neophodna konkretna podrška povratnicima i njihovim porodicama, kako bi se unaprijedio kvalitet života jedne od najugroženijih populacija.

Tokom razgovora je naglašena podrška Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine da nastave istrajavati u borbi za osvarivanje svojih prava.

Današnjem sastanku je prisustvovao i Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.

Najnovije

spot_img