Predsjednik Zvijezde 09 prijavio vlastite igrače zbog prodaje utakmica

Preporučujemo

Prvi čovjek nogometnog kluba Zvijezda 09 Boris Stanišić danas je podnio zvaničnu prijavu protiv pojedinih igrača ovog kluba za koje se sumnja da su učestvovali u namještanju rezultata, a kako je rekao u razgovoru za Klix.ba, očekuje maksimalnu moguću kaznu jer su on i njegov klub direktno oštećeni.

Zvijezda se trenutno nalazi na posljednjem mjestu Premijer lige BiH sa svega tri osvojena boda, a u dosadašnjem toku prvenstva nisu zabilježili nijednu pobjedu, već imaju tri remija i to protiv Mladosti, Slobode i GOŠK-a. U posljednjih pet utakmica Zvijezda je zabilježila pet poraza s gol razlikom 17:4, a redom su poraženi od Željezničara, Čelika, Sarajeva, Zrinjskog i Tuzla Cityja.

U razgovoru za Klix.ba, Boris Stanišić kaže kako je danas kompletan slučaj prijavio policiji, kao i Nogometnom savezu BiH.

“Bio sam u policiji i dao sam izjavu na osnovu koje će se saslušati određene osobe, a oni će donijeti konačan sud. U cilju što bolje istrage, ne želim davati previše informacija u javnost, a kada se slučaj bude ispitao, policija će dati najpreciznije informacije o epilogu svega”, kazao je Stanišić.

Stanišić je jedan od najboljih sportskih djelatnika posljednjih godina u BiH, a prema njegovim riječima, nije mu bilo jednostavno uraditi ovakav potez. Odlučio je prijaviti vlastite igrače, a smatra da kompletan slučaj nije prekasno otkriven i da Zvijezda 09 još uvijek ima šanse da sačuva status premijerligaša.

“Nije bilo lagano. Ja kažem, žali Bože rezultata koje sam želio i trebao ostvariti, ali nažalost, zbog pojedinaca sam tu gdje jesam. Što se tiče tabele i trenutnog stanja, nadam se da nije kasno da se uz adekvatna pojačanja i zamjene to popravi. Razočaran sam, no opet smatram da nije kasno otkriveno, činjenica je da smo se ranije mogli zapitati, samim tim što smo imali odličnu ekipu i sjajne treninge, dok je na utakmici sve bilo drugačije i kontra. Kako je moguće napraviti rezultat s igračima koji prodaju utakmice? Ja imam sve snimke i situacije na kojima se može vidjeti puno nejasnoća”, kazao je Stanišić.

Svakako da je ovakav potez prvog čovjeka Zvijezde 09 izazvao puno pažnje bh. ali i regionalne javnosti, na što je Stanišić bio spreman i svjesno je odlučio na ovaj način riješiti jedan od najvećih skandala u bh. nogometu posljednjih godina.

“Želio sam da svi čuju za ovo. Mogao sam šutjeti i riješiti na svoj način, ali to bi bio loš put. Želja mi je da se Nogometni savez BiH uključi u ovo sve, jer sigurno nije jedini slučaj. U suštini, takvih stvari treba biti što manje”, smatra Stanišić.

Prema njegovim riječima, on očekuje maksimalnu kaznu za ove igrače, a dodao je kako će pokrenuti i privatnu tužbu protiv igrača za koje se sumnja da su učestvovali u namještanju rezultata.

“Ja sam odmah prijavio Nogometnom savezu BiH i policiji, a danas sam četiri sata davao izjavu. Ukoliko se dokaže krivica, a mislim da tu nema dileme jer imam previše svjedoka i dokaza, očekujem maksimalnu kaznu. Također, ja ću pokrenuti privatnu tužbu protiv tih osoba jer sam kao finanijser direktno oštećen i nanesena mi je ogromna finansijska šteta. S tim igračima nisam i ne želim razgovarati, ne zanima me šta mi imaju reći”, rekao je za kraj razgovora Boris Stanišić.

Još uvijek nema zvaničnih informacija protiv kojih igrača je pokrenut postupak, a više informacija svakako bi trebalo biti poznato u što je moguće skorije vrijeme. Boris Stanišić je bez imalo dileme napravio fantastičan potez time što ovakve stvari nije ostavio “ispod tepiha”, te je drugim sportskim radnicima u BiH pokazao kako trebaju postupiti ukoliko ikada budu sumnjali u ove, prije svega nesportske, a nakon toga i protuzakonite radnje.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img