Košarkaši BiH večeras protiv Bugarske, pobjeda širom otvara vrata Eurobasketa

Preporučujemo

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 21 sat u hotelu Hills na Ilidži igra meč 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije Bugarske. Naši košarkaši bi eventualnom pobjedom širom otvorili vrata plasmana na Eurobasket, ali posao neće biti nimalo lagan.BiH je dobila organizaciju “balona” za kvalifikacionu grupu H za Eurobasket 2022. godine, a susreti protiv Latvije i Bugarske su na programu 27. i 29. novembra.

Ipak, naša reprezentacija će biti znatno oslabljena u predstojećim susretima kvalifikacija za Eurobasket 2022. godine.

Jusuf Nurkić, Džanan Musa, Nemanja Gordić, Andrija Stipanović i Miralem Halilović neće biti na raspolaganju selektoru Vedranu Bosniću za susrete protiv Latvije i Bugarske koji se igraju u petak i nedjelju.

Nurkić i Musa su najavljivali da će sigurno biti na raspolaganju selektoru, ali im njihovi NBA klubovi nisu dozvolili dolazak na utakmice.

Selektor Bosnić je istakao da ćemo veliku prazninu njihovim neigranjem, nastojati nadoknaditi velikom borbenošću i racionalnom igrom, a za predstojeća dva meča računat će na 14 igrača:

John Roberson (Estudiantes), Emir Sulejmanović (Tenerife), Muhamed Pašalić (Bosna Royal), Edin Atić (Igokea), Milan Milošević (Aris), Kenan Kamenjaš (Spars Realway), Adin Vrabac (Krka), Darko Talić (Igokea), Sani Čampara (Split), Jure Zubac (Široki), Ismet Sejfić (Sutjeska), Ajdin Penava (Mons), Amar Gegić (Spars Realway) i Aleksandar Lazić (Mornar).

Također, još jedan problem za selektora je taj što je morao birati između Johna Robersona i Amara Alibegovića na mjestu naturalizovanog igrača, te se odlučio za Amerikanca. Njegove kvalitete su od ranije poznate Bosniću s obzirom na to da su ranije sarađivali u Švedskoj i selektor se nada da će donijeti željeni kvalitet i stabilnost na poziciji playmakera.

Već je odigran jedan FIBA prozor, a nakon dvije odigrane utakmice izabranici Vedrana Bosnića dijele drugo mjesto s Bugarskom s jednom pobjedom i jednim porazom.

Grčka je prva s dvije pobjede, dok je Latvija doživjela oba poraza.

Za siguran plasman na Eurobasket, BiH su potrebne dvije pobjede u preostala četiri meča, a na Evropsko prvenstvo plasirat će se tri najbolje selekcije u grupi.

Najnovije

spot_img