Dvanaest najbogatijih nogometnih klubova Evrope formiralo Superligu

Preporučujemo

Dvanaest najbogatijih nogometnih klubova Evrope ozvaničilo je svoje planove za formiranje Superlige, novog takmičenja koje bi trebalo zamijeniti Ligu prvaka.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj u nedjelju u ponoć navodi se da su klubovi osnivači AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, ​​Inter Milan, Juventus, Liverpool, Man City, Man Utd, Real Madrid i Tottenham Hotspur, a očekuje se da će se nova tri kluba pridružiti prije početka sezone, koja će početi u augustu.

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) protivi se formiranju Superlige te je najavila žestoke sankcije za sve one koji budu učestvovali, ali čini se, uzalud!

Iz UEFA-e su poručili da će klubovi i igrači koji budu dio Superlige snositi žestoke sanckije te da pored tog takmičenja neće moći učestvovati u bilo kojim drugim nogometnim okvirima.

“Radujemo se diskusijama s UEFA-om i FIFA-om kako bismo došli do najboljih ishoda za novu ligu, ali i za nogomet u cjelini”, navodi se u saopćenju klubova.

Predviđeno je da će svi klubovi učestvovati u svojim nacionalnim ligama, obvezujući se da će čuvati tradicionalni domaći kalendar koji ostaje u središtu klupskog takmičenja.

Projekt novog takmičenja podrazumijeva formiranje lige u kojoj će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi – 15 osnivača, plus pet koji će se kvalifikovati na osnovu rezultata u prethodnoj sezoni.

Sezona bi trebala početi u augustu, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe sa po deset učesnika. Utakmice će se igrati nedjeljom, a po tri najbolja tima iz svake grupe automatski će se plasirati u četvrtfinale. Ekipe koje završe na četvrtoj i petoj poziciji igrat će baraž za popunu preostala dva mjesta.

U četvrtfinalu i polufinalu će se igrati po dvije utakmice, a finalni meč igrat će se na neutralnom terenu.

Klubovi osnivači će za ulazak u Superligu dobiti oko 3,5 milijardi kao potporu svojim planovima.

Predsjednik novoformiranog takmičenja će biti Florentino Perez (Real Madrid), a potpredsjednici Andrea Agnelli (Juventus) i Joel Glazer (Manchester United).

Najnovije

spot_img