RTV Glas Drine

Fatihu Hasanoviću isplaćeno 3.000 KM zbog neosnovanog pritvora

Državni sud donio je presudu kojom je odlučeno da se Fatihu Hasanoviću isplati 3.000 KM za vrijeme koje je proveo u pritvoru nakon napada na Policijsku stanicu u Zvorniku 2015. godine.

Advokat Ibrahim Omerović kazao je da je presuda donesena nakon pregovora o poravnanju s Pravobranilaštvom BiH, koje je priznalo potraživanje, i postupak po Hasanovićevoj tužbi je završen bez rasprave.

“Pored 3.000 KM, dosuđeno je i oko 240 KM troškova, a iznos je u međuvremenu isplaćen”, dodao je Omerović.

Hasanović je bio uhapšen zbog sumnje da je pomagao Nerdinu Ibriću, koji je u Policijskoj stanici Zvornik u proljeće 2015. ubio jednog policajca, a dvojicu ranio. Ibrić je prilikom tog napada ubijen, a Hasanoviću je nakon hapšenja određen pritvor u kojem je ostao 30 dana.

“Tužilaštvo je obavijestilo njega, tada osumnjičenog, da nema elemenata da je počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, odnosno da je bio saučesnik i obustavili su istragu. On je nakon toga podnio zahtjev za naknadu štete zbog neosnovanog pritvora”, pojasnio je Omerović.

Na pripremno ročište koje je ranije održano u Sudu BiH, Pravobranilaštvo je predložilo da se pregovara o sudskom poravnanju, javlja BIRN-Justice Report.

Hasanovića je Državni sud u aprilu 2016. osudio na godinu zatvora zbog ratovanja u Siriji, a po sporazumu koji je potpisao s Tužilaštvom i tu je kaznu izdržao. Proglašen je krivim što je u septembru 2013. avionom sa sarajevskog aerodroma otputovao za Tursku, odakle je zatim ilegalno ušao u Siriju u namjeri da se bori na strani Islamske države.

Exit mobile version