RTV Glas Drine

Liverpool nakon 30 godina konačno postao prvak Engleske!

TOPSHOT - Liverpool's Brazilian midfielder Roberto Firmino (CL) celebrates with teammates after he scores the team's second goal during the English Premier League football match between Wolverhampton Wanderers and Liverpool at the Molineux stadium in Wolverhampton, central England on January 23, 2020. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / (Photo by OLI SCARFF/AFP via Getty Images)

Nogometaši Liverpoola nakon 30 godina čekanja večeras su i zvanično postali prvaci Engleske. Redsi sinoć nisu igrali, ali su do titule došli zahvaljujući pobjedi Chelseaja protiv Manchester Cityja rezultatom 2:1.

Nogometaši Liverpoola nakon 30 godina čekanja večeras su i zvanično postali prvaci Engleske. Redsi večeras nisu igrali, ali su do titule došli zahvaljujući pobjedi Chelseaja protiv Manchester Cityja rezultatom 2:1.

Liverpool je odigrao fantastičnu sezonu u engleskom Premiershipu. Kloppova ekipa nije upisala poraz od 3. januara 2019. godine do 29. februara 2020. godine. Bez poraza je Liverpool bio 422 dana. U Premiershipu ove sezone ekipa Jurgena Kloppa upisala je 28 pobjeda, dva remija i jedan poraz na 31 odigranoj utakmici. Liverpool je postigao 70 pogodaka, a primio samo 21.

Najbolji strijelac Liverpoola u dosadašnjem dijelu sezone u Premiershipu je Mohamed Salah sa 17 postignutih pogodaka i sedam asistencija, dok je Mane postigao 15 pogodaka i upisao isti broj asistencija kao i Egipćanin. Roberto Firminio je postigao osam pogodaka, a zanimljivo je da je i on upisao sedam asistencija. Sjajni Trent Alexaner-Arnold ove sezone imao je 12 asistencija.

Posljednji put navijači Liverpoola su se tituli prvaka Engleske radovali 28. aprila 1990. godine. Golovima najboljeg strijelca te sezone Johna Barnesa i legendarnog Iana Rusha slavili su protiv Queens Park Rangersa na Anfieldu rezultatom 2:1 i osvojili svoju 18. titulu prvaka.

Do posljednje titule prvaka 1990. godine Liverpool je vodio legendarni Kenny Dalglish. Čovjek koji je s Liverpoolom kao nogometaš osvojio tri Kupa evropskih prvaka, šest titula prvaka Engleske i FA Cup odveo je klub i do posljednje titule prvaka u bogatoj historiji ekipe s Anfielda. Kao trener-igrač dodao je još tri titule prvaka Engleske i dva FA Cupa u vitrine kluba s Anfielda.

Najbolji strijelac bio je John Barnes, a da je tada neko rekao, u to vrijeme igračima najtrofejnijeg kluba u Engleskoj, da će na narednu titulu čekati 30 godina vjerovatno bi ga proglasili ludim. Bio je Liverpool nekoliko puta blizu titule, šest puta su završavali kao drugoplasirani, a najbliži peharu bili su prošle godine, kada ni 97 bodova nije bilo dovoljno u utrci s Manchester Cityjem.

Nezaboravna je i sezona 2013/2014. i proklizavanje Stevena Gerrarda protiv Chelseaja, ali sada se sve to zaboravlja, a titula se nakon 30 godina vraća u vitrine šestostrukog prvaka Evrope.

(RTV GD/klix)

Exit mobile version