Začin koji topi kilograme

Začin koji topi kilograme

439
0
PODIJELI

Ovaj začin ima skoro svaka kuća, ali malo ko zna koliko je dobar za zdravlje. Ono što će vam se posebno dopasti jeste činjenica da on baš pomaže u mršavljenju, što će nam svakako svima dobro doći da svoju liniju dovedemo u red. Znate li na koji začin se ovo odnosi?

Naučnici sa Instituta medicinskih nauka u Iranu “Shahid Sadoughi” otkrili su da osobe koje svakog dana pojedu kašičicu mljevenog kima čak tri puta brže gube na težini od ljudi koji su na dijeti, ali ne konzumiraju taj začin.

U istraživanju je učestvovalo 88 žena sa prekomjernom težinom. Sve su žene tokom istraživanja smanjile dnevni unos kalorija za 500 i pratile savjete o zdravoj ishrani.

Međutim, polovina ispitanica je svakodnevno jela 3 grama kima u prahu, umješanog u nemasni i nezaslađeni jogurt.

Nakon tri mjeseca, grupa koja je konzumirala kim više je smršala. U prosjeku su izgubile 1,5 kilogram više od žena koje nisu konzumirale kim. Osim toga, za čak 14 posto im je bio smanjen udio masti u tijelu.

Žene koje nisu jele kim izgubile su oko pet kilograma, a udio masti spustile za 4,9 posto.

Taj začin je pomogao i da značajno spuste nivo lošeg holesterola. Naučnici ovaj efekat objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosferola, koji imaju sposobnost apsorpcije holesterola, a sadrži i materije koje ubrzavaju metabolizam.