Vrijeme je za mandarine: Čuvaju srce, jačaju imunitet…

Preporučujemo

Mandarine pripadaju grupi citrusa, kao i narandže i klementine, a potiču iz jugoistočne Azije. Na našim područjima uzgajaju se tek od 19. vijeka.

Jesen je teško zamisliti bez ovoga voća, koje bi, zbog koristi za zdravlje trebalo svakako konzumirati. Ako ih jedete svakodnevno, velika je vjerojatnoća da ćete izgubiti i koji kilogram viška.

Ovo su neke od dobrobiti konzumiranja mandarina:

1. Pomažu kod prehlada i gripa

Mandarina je odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. U sto grama narandžastog voća, koje je ime dobilo prema boji uniforme kineskih javnih službenika, nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.

2. Otapaju višak kilograma

Zbog malog udjela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom, a preporučuje se da je u jelovnik uvrste osobe koje pokušavaju da izgube višak kilograma. Ubrzava metabolizam, pa tako pomaže u topljenju masnih naslaga u predjelu stomaka. Citrusi imaju i nizak glikemijski indeks koji pomaže da se uravnoteži nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

3. Ubrzavaju probavu

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti ni na bijelu vlaknastu ovojnicu koja obavija plod s unutrašnje strane kore. Ako jedete mnogo ugljenih hidrata i masti, taj dio citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći će da se uspavana probava ubrza. Tačnije, mandarina ubrzava peristaltiku crijeva.

4. Čuvaju srce i kardiovaskularni sistem

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežava ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjive materije u mandarinama sprječavaju i nakupljanje lošeg holesterola u arterijama, što može dovesti do srčanog udara.

5. Prirodni su antiseptik

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnim organima, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje ako ste pod stresom.

Mandarine, poput drugog citrusnog voća, sadrže dosta oksalata pa se zato ne preporučuju osobama sa sklonošću prema kamenu u bubregu i žuči.

Najnovije