Voćni jogurti sadrže više šećera od gaziranih pića

Voćni jogurti sadrže više šećera od gaziranih pića

71
0
PODIJELI

Nakon analize više od 900 jogurta na britanskom tržištu naučnici upozoravaju da su mnogi jogurti prepuni šećera i da se javnost ne smije zavaravati da konzumira zdravu namirnicu.

Naučni tim sa Univerziteta Leeds utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i sadržavali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića.

Tek se prirodni ili grčki jogurti mogu svrstati u grupu napitaka s niskim udjelom šećera.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu BMJ Open najviše šećera sadržavali su tzv. jogurt deserti – prosječno 16,4 grama na 100 grama proizvoda. U toj kategoriji po udjelu šećera su i proizvodi poput čokoladnog musa ili rožate koji ne sadrže jogurte.

Drugi po redu najslađi jogurti bili su “organski” s prosječno 13,1 grama na 100 grama proizvoda.

Dječji jogurti prosječno su sadržali 10,8 grama na 100 grama proizvoda što odgovara količini od dvije kocke šećera, utvrdilo je istraživanje.

Poređenja radi 100 grama koka kole sadrži devet grama šećera.

U grupu jogurta s niskim udjelom šećera, odnosno manje od pet grama šećera na sto grama proizvoda, ušlo je tek devet odsto jogurta.

“Mislim da će ljudi, uključujući roditelje, biti iznenađeni koliko je zapravo šećera u jogurtima”, kaže voditeljka istraživanja Bernadet Mur.

“Moj je savjet da kupite prirodni jogurt i pomješate ga s vašim voćem”, dodala je.