Teflonsko posuđe izaziva tumor jetre

Teflonsko posuđe izaziva tumor jetre

154
0
PODIJELI

Kao da briga o onome što jedemo nije dovoljno velika, pa sad moramo da vodimo računa i o posuđu u kome pripremamo hranu.

Ipak, izgleda da je tako, jer je prošle nedjelje Agencija za bezbjednost i očuvanje životne sredine Amerike upozorila na posuđe sa neljepljivim površinama, pise Blic.

Perfluorkarbon (PFC) podloga na ovom posudju se povezuje sa tumorom jetre i testisa  i pojavom drugim zdravstvenih problema.

PFC oslobadja u vazduh otrovni gas kada se previše zagrije. Zato, izbjegavajte upotrebu teflonskih tava na visokim temperaturama i nikada ga ne zagrijavajte kada je prazan.

Koristite drveni ili silikonski pribor za miješanje i vadjenje hrane

PFC lako može da se oslobodi ukoliko se površina tave izgrebe. Iz tog razloga, prilikom kuvanja koristite isključivo drveni ili silikonski pribor.

Ručno pranje teflonskog posudja

Mašine za pranje sudja su prežestoke za teflon. Tokom pranja u mašini za sudje, oslobadja se više PFC-a nego kada se pere na ruke (s tim da pazite da ga ne izgrebete grubom stranom sundjera ili žicom).

Kuhinjska posuđa su često bila predmet polemika vezanih za zdravlje.

Sedamdesetih se vjerovalo da aluminijum izaziva Alchajmerovu bolest, što je dovelo da se značajno smanji njegova upotreba u proizvodnji.

Ipak, ova teorija nikada nije bila dokazana.

Bakarno posuđe može tokom kuvanja, da otpusti izvesnu količinu ovog materijala koja može da izazove mučninu i dijareju.

Gvožđe takođe može da izazove izvjesne zdravstvene probleme, dok se za nerđajući čelik vjeruje da je sasvim bezbedan.

Uprkos brojnim teorijama, za teflonsko posuđe se ipak vjeruje da jeste bezbjedno,zbog specijalnog načina proizvodnje.

Prema jednoj studiji, testirano je 26 tava sa neljepljivim dnom i nijedan od njih, pri visokim temperaturama, nije otpustio bilo kakve hemikalije.

Ipak, primjećeno je da se neke osobe osjetile mučninu nakon što su konzumirale hranu koja je pregorila dok se spremala u teflonskom posuđu.

Epilog ove priče je da možete koristiti teflonsko posuđe, bez bojazni za svoje zdravlje. Ali pazite da održavate optimalnu temperaturu i da ih ne ogrebete. Ako se to ipak dogodi, kupite novo. Sigurnije je.