Stomak vam kipi preko hlača? Evo kako da ga se riješite za...

Stomak vam kipi preko hlača? Evo kako da ga se riješite za 6 dana!

1237
0
PODIJELI

Koliko vam se puta dogodilo da se ujutro pogledate u ogledalo i sviđa vam se što vidite, a već poslijepodne ili uveče primjećujete kako vam stomak izgleda .

Razlog za to su vaše dnevne navike koje izazivaju nadutost, a time i vizuelno povećavaju stomak. Ukoliko želite da u roku od samo 6 dana smanjite šlauf oko struka i uskočite u omiljeni komad odjeće bez straha, pridržavajte se sledećih pravila:

Smanjite unos soli

So jelu daje bogatiji ukus, ali ovaj začin zadržava vodu u tijelu što uzrokuje osjećaj nadutosti, a time i povećava vaš trbuh. Dakle, slane grickalice i brza hrana su tokom sledećih 6 dana zabranjeni.

Smanjite unos ugljenih hidrata

Bijeli hljeb za doručak, pirinač ili testenina za ručak mnogima su dio svakodnevne ishrane. Ali ove namirnice su prepune ugljenih hidrata, te nisu prijatelj vaše linije ni stomaka, i zato ih izbacite iz ishrane.

Za doručak radije jedite hranu bogatu proteinima poput jaja i sira, a za ručak naglasak stavite na povrće ili, ako baš volite pirinač, pripremite integralni. Ako ipak ne možete da izdržite bez hleba, konzumirajte onaj bez brašna.

Zaboravite na mlijeko

Intolerancija na laktozu može da izazove probleme s probavom i snažan osjećaj nadutosti. Ako niste sigurni da spadate u ovu grupu, probajte barem na nedelju dana da izbacite mlijeko iz ishrane. Kafu obogatite sojinim ili bademovim mlijekom, a umjesto čaše mleka popijte jogurt.

Ne jedite svo voće

Iako je voće zdravo, neki od ovih ukusnih plodova mogu izazvati nadutost. Jabuka, lubenica, banana, kruška ili dinja vrlo su ukusni plodovi, ali teže ih je svariti pa mogu izazvati gasove, a time i naglase vaš trbuh. Zato radije birajte citruse poput limuna i narandže, kao i bobičasto šumsko voće.

Recite ‘ne’ ljutim začinima

Ljuti začini podstiču izlučivanje želudačne kiseline što može izazvati nadimanje i tvrd trbuh. Iako su oni zdravi, preskočite ih na nedelju dana, a radije posegnite za laganijim začinima poput bosiljka, origana, majčine dušice…

Izbacite šećer, alkohol i prženu hranu

ŠAP je skraćenica za tri stvari koje vaše tijelo nikako ne voli: šećer (rafinirani), alkohol i prženu hranu, iako ih vi možda obožavate. Ovo nisu prijatelji vaše linije i zato biste, ako želite ravan stomak, svakako trebalo da ih izbjegavate.