Riješite se depresije i nesanice na jednostavan način

Preporučujemo

Danas jednostavno nije vaš dan, tužni ste, depresivni, neraspoloženi, i jednostavno nemate volje za apsolutno ništa… Kada dođemo u ovu situaciju, često uzimamo raznu hranu, aponajviše onu masnu i nezdravu. Ova hrana, ne samo da nam uopšte neće pomoći, nego će nam napraviti još veći problem, naši depresiju i neraspoloženje će još više povećati.

Da vam se to ne bi desilo, donosimo vam rješenje za vaš problem, koji ćete na sasvim prirodan način bez lijekova riješiti i suzbiti.

Koji su vitamini i minerali ključni

Manjak magnezijuma, vitamina B i/ili kalcijuma može pojačati simptome anksioznsti i depresije, stoga su ove namirnice idealni izvori za vas: bademi, banane, smokve, špinat i lisnato zeleno povrće, crna čokolada, riba, mlijeko i jogurti.

Mahunarke i bijeli luk

Grah, grašak, mahune i leća pozitivno utiču na rad mozga. Zeleno lisnato povrće glavni je izvor folne kiseline, čiji nedostatak također izaziva depresiju, zaboravnost, te pad serotonina u mozgu, što rezultira lošim raspoloženjem. Bijeli luk otklanja umor, tjeskobu i razdražljivost te potiče osjećaj dobrog raspoloženja.

Ananas i banane

Ananas, doktori ponekad preporučuju kao pomoć pri liječenju centalnog nervnog sistema. Banane sa druge strane stimulišu proizvodnju serotonina, koji poboljšava raspoloženje i vrlo je važan za normalno funkcionisanje centalnog nervnog sistema. Banana će nam pomoći i kada je riječ o boljem spavanju.

Tamna čokolada

Male količine crne čokolade mogu nam poboljšati raspoloženje. Tamna čokolada ima uticaj na lučenje moždanih endorfina, hormona sreće. Crna čokolada djeluje protiv zapušenja krvnih sudova, te smanjuje krvni pritisak. Od tamne čokolade ćete se zaista osjećati mnogo bolje.

Volite li ribu?

Nekoliko skorašnjih istraživanja pokazale su da muškarci i žene imaju manji rizik od simptoma depresije ako jedu dosta ribe, naročito masne ribe poput lososa, koja je bogata omega-3 masnim kiselinama. Omega 3 masne kiseline u ribi pozitivno djeluju na neke vrste depresije, na primjer na postporođajnu depresiju. Sardine, tunjevina i losos su odlični izvori omega 3 masnih kiselina.

Najnovije

spot_img