Pretužno: Ubio se da bi roditelji mogli platiti operaciju bratu

Pretužno: Ubio se da bi roditelji mogli platiti operaciju bratu

73
0
PODIJELI

Tinejdžer koji se ubio da bi roditelji mogli platiti operaciju njegovom starijem bratu postao je heroj u Kini nakon što se brat počeo oporavljati.

Naime, braći Honguju (20) i Hongtau (18) je 2010. godine, u razmaku od nekoliko mjeseci, dijagnosticirana uremija, simptom otkazivanja bubrega. S obzirom na to da nisu imali novca da plate liječenje za obojicu sinova, otac Čuanju i majka Dženg Tinsija prodali su gotovo sav svoj imetak da bi osigurali dva odgovarajuća bubrega od kojih zavisi život njihove djece.

Potraga za donorom bubrega nije davala rezultate, pa je Hongtao, vidjevši da vrijeme istječe, popio pesticid i zaključao se u sobu gdje je umirao polako i u mukama. Pored njegovog tijela nađena je poruka: “Brate, ako ozdraviš, molim te, javi mi – to će mi biti dovoljno.”

Obojica braće su bili studenti, a kada su, u ljeto 2010., saznali da su bolesni, roditelji su tek bili kupili novu kuću. I baš kada su se jedva nekako pomirili s činjenicom da Honghujev život zavisi od toga hoće li naći odgovarajući bubreg, Hongatu je dijagnosticirana ista bolest. Morali su prodati kuću, a otac je obilazio zdravstvene ustanove ne bi li našao dva odgovarajuća bubrega.

Profesori i prijatelji dječaka uspjeli su prikupiti 16.000 dolara za liječenje, ali to nije bilo dovoljno pa su roditelji izašli na ulicu da prose. Hongtao nije mogao gledati kako mu roditelji prose pa je napisao kratku poruku i popio smrtonosni pesticid.

– To što imate nas dvojicu, vodi vas u propast. Nadam se da ćete se moći posvetiti mom bratu i spasiti mu život. Ako preživi, a znam da hoće, želim samo da mi kaže da je uspio i bit ću zadovoljan – napisao je mladić.

Mediji širom zemlje pisali su o njegovoj odluci pa su počele stizati donacije. Poslije dvije godine traganja, krajem prošle, nađen je odgovarajući bubreg za preživjelog brata. Honguj, koji danas ima 23 godine, podvrgnut je transplantaciji i potpuno će se oporaviti.