Počinje sezona cvjetanja ambrozije: Kako smanjiti simptome alergijske reakcije

Počinje sezona cvjetanja ambrozije: Kako smanjiti simptome alergijske reakcije

463
0
PODIJELI

August je mjesec kada ambrozija ulazi u cvat, a cvjetanje ove biljke traje i tokom jeseni, do kraja septembra, pa čak i duže, kada koncentracija peluda raste i do 20 puta više od količine potrebne da izazove i najmanju alergijsku reakciju.

Biljka ambrozija cvjetanjem širi polen koji izaziva alergijsku reakciju. Polen ove biljke izgleda kao kugla s kukicama pomoću kojih se zakači za sluzokožu gornjih disajnih puteva izazivajući brojne simptome poput kihanja, svrbeža i vodenog iscjetka iz nosa, otekline kapaka, otežanog disanja itd.

Biljka ambrozija je uzrok tegoba kod mnogih osoba sa alergijama. I iako svaka biljka ambrozije živi samo jednu sezonu, ona proizvodi milijardu polenskih čestica koje mogu putovati i do 640 km putem vjetra.

Tipična alergijska reakcija na ambroziju je slična polenskoj groznici, iako neke osobe s ovom alergijom reaguju i na unos određenog svježeg voća i povrća, poput banana, krastavaca, tikvica i dinja. Kod tih osoba javlja se svrbež i blago oticanje oko usta, što je poznato kao sindrom oralne alergije.

Da biste smanjili izloženost ambroziji i simptome alergije na polen ove biljke, Američka fondacija za astmu i alergije savjetuje da poduzmete sljedeće korake:

– Držite prozore zatvorenim. Koristite unutrašnje klima-uređaje koji čiste, hlade i isušuju zrak, po mogućnosti sa ugrađenim HEPA filterom. Na taj način se uklanjaju polenske čestice iz zraka u kući.

– Kada su u zraku prisutne velike količine polena ili plijesni, izlazite van samo kada je to neophodno. Stope polena u zraku najviše su obično između 10 i 15 sati. Kiše i niže jutarnje temperature (ispod 10 stepeni celzija) smanjuju otpuštanje polena.

– Poslove košenja trave i sakupljanja lišća trebate prepustiti drugoj osobi. Također, posteljinu sušite u kući da bi se spriječilo nakupljanje čestica polena iz vanjskog zraka.

– Ako morate boraviti van kuće na dane kada su prisutne velike količine polena u zraku, nosite zaštitnu masku za polen.

– Prije odlaska na spavanje operite kosu i tijelo da biste saprali polen i spriječili njegovo nakupljanje na jastuku.

– Nekim osobama koje pate od alergija na ambroziju pomažu imunoterapijske injekcije koje prema podacima Američke fondacije za astmu i alergije mogu umanjiti simptome kod čak 90 posto pacijenata.