Pet namirnica koje povećavaju salo na stomaku

Pet namirnica koje povećavaju salo na stomaku

1843
0
PODIJELI

Ovo je pet najopasnijih uzročnika masnoća oko struka!

Salo na trbuhu najopakiji je neprijatelj dobrog izgleda, ali i zdravlja. Najbrže se taloži, a najsporije uklanja. Osim vježbi i promjena životnih navika prvi slijedeći korak u napadačkoj misiji je izbjegavanje namirnica koje ‘hrani’ salo najkritičnije zone.

Gazirana pića

Jedna do dvije čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje do pet puta brže nakupljanje masnoća na predjelu struka. Količina šećera u gaziranim pićima podstiče želju za hranom čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Dijetalna bezalkoholna pića usporavaju metabolizam i obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u masnoće.

Namirnice bogate rafinisanim šećerom

Slatkiši, keks, različiti preliva za salate i sendviče, suhomesnati proizvodi imaju malu hranjivu vrijednost i prepuni su praznih kalorija koje utiču na rast nivoa glukoze u krvi. Rafinisani šećeri jedni su od najpoznatijih izvora prostih ugljen hidrata, koji podstiče tijelo da nakuplja masnoće u području abdomena.

Sir

Sir je odličan izvor kalcijuma, ali je i izvor visokog nivoa zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu sadržavati polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

Alkohol

Alkoholna pića konzumirana na dnevnoj bazi itekako ostavljaju trag na obimu struka. Naime sve vrste pića namjenjenih uživanju usporavaju u tijelu proces sagorjevanja masnoća i šećera i onemogućuju oksidaciju lipida.

Hrana koja sadrži previše soli

Sol ne sadrži kalorije, ali ovaj najrasprostranjeniji začin uzrokuje nagomilavanje vode u tijelu, pojačava apetit i potrebu za pićima. So koju sami dodajemo u hranu možemo lako količinski regulisati, ali problem je skrivena so koja se nalazi u prerađenoj hrani poput suhomesnatih proizvoda, gotovim jelima, a posebno u grickalicama.