Narodni lijek za mnoga oboljenja i tegobe

Preporučujemo

Kamilica je od davnina poznata kao lijek za mnoga oboljenja i tegobe. Jedna je od najrasprostranjenijih i najstarijih narodnih ljekovitih biljaka. Koristi se kod bolesti respiratornog sistema, poremećaja probave, genitourinarnog i nervnog sistema. Možemo reći da se kamilica preporučuje kod bilo koje bolesti.

Doprinosi poboljšanju zaštitnih funkcija leukocita, ubrzavanju procesa oporavka i daje sedativni efekt. Sadrži eterična ulja, apigenin, umbeliferon, salicilnu kiselinu, fitosterin, glikozidne materije, hlorogenu kiselinu, vitamin B1 I C, minerale i matricin. Najljekovitiji dio biljke je cvijet, koji sadrži upravo eterična ulja koja mu daju karakteristični i prijatni miris. Kamilica ima izuzetno široku primjenu, nalazi se u sastavu mnogih preparata u kozmetici i farmaciji, i pomaže kod velikog broja različitih oboljenja, navode stručnjaci.

Čaj od kamilice ima umirujuće i iscjeljujuće dejstvo na cijeli organizam, pogodan je kako za vanjsku, tako i za unutrašnju upotrebu. Neke od tegoba na koje ima blagotvorno dejstvo su problemi sa stomakom poput grčeva i čireva, pomaže prilikom održavanja nivoa šećera u krvi, ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo, djeluje umirujuće na nervni sistem i ublažava nervozu i nesanicu. Osim kao piće, ovaj napitak se može koristiti i za inhalaciju i olakšavanje posljedica kod prehlade i alergijskog rinitisa, ili kao tečnost za ispiranje očiju, usta ili grla.

Najnovije