Namirnice koje imaju najviše vitamina D

Preporučujemo

Vitamin D je veoma značajan nutritivni element, koji jača kosti, utječe na dobro raspoloženje, ali i na zdravlje i funkcionalnost cijelog organizma.

Osim sunca i ishrane, izvor vitamina D su i suplementi, ali, ukoliko želite potpuno prirodno da unosite ovaj vitamin, trebalo bi da u svoj jelovnik uvrstite namirnice sa sljedećeg spiska, pogotovo u hladnim zimskim danima, kada nam manjka sunca.

Namirnice bogate vitaminom D su uglavnom riba i punomasni mliječni proizvodi, zatim goveđa jetra, sojino mlijeko, jegulja i riblje ulje. Kako bi se izvukao maksimum iz vitamina D, potrebno je kombinirati ga s magnezijem i kalcijem.

Gljive
Što su osunčanije, to su gljive punije vitamina D. Osim ostalih korisnih nutrijenata, jedna gljiva ima od 2 do 5 UI vitamina D. Također, gljive osiguravaju dovoljne količine selena i željeza, a bogate su i antioksidantima koji tijelo čiste od slobodnih radikala i oslobađaju od štetnih toksina.

Sir
Od vrste sira zavisi i kalorijska vrijednost koju imaju, a koja najčešće dolazi od količine masti. Slično je i s količinom vitamina D koju sadrži sir. Feta, naprimjer, ima manje vitamina D u odnosu na gaudu. Zajedničko im je to što svi sadrže neophodne proteine, minerale i vitamine.

Cijeđena narandža
Čaša cijeđenog soka od narandže bogata je kalcijemm i vitaminom D, ali i mineralima koji jačaju zube i kosti. Količina vitamina D iz cijeđenog soka narandže pomaže da se lakše apsorbira i kalcij koji se u njemu nalazi.

Punomasni jogurt
Osim vitamina D, jogurt sadrži i visok broj različitih minerala, od magnezija i kalcija do korisnih bakterija i vitamina grupe B. Osim toga, jogurt je bogat kalijem, fosforom, jodom i cinkom, kao i vitaminom B5. Iz grupe vitamina B tu je i vitamin B12, koji čuva nervni sistem. Samo jedna porcija jogurta s voćem pomaže mišićima da se oporave poslije treninga, s obzirom na to da je jogurt bogat aminokiselinama i proteinima.

Žumance
Jaja su odličan izvor vitamina A, D, B2, B12, željeza, cinka, kalcija, magnezija i riboflavina. Žumance je najbogatiji dio jajeta koji, osim proteina, ima visok sadržaj minerala i vitamina, a naročito vitamina D. Vitamin D upravo ima ulogu da apsorbira ostale vitamine koji idu uz njega.

Najnovije