Najčešći uzrok smrtnosti u svijetu: Deset simptoma infarkta

Preporučujemo

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu, pa i kod nas, a brojka raste iz godine u godinu.

Svaki sat jedan stanovnik Bosne i Hercegovine umre od iznenadne srčane smrti, a ovaj zdravstveni problem ubije oko sedam do osam hiljada stanovnika naše zemlje godišnje.

Dokazano je da se najmanje 80 posto prijevremenih smrti, zbog bolesti srca i krvnih žila, može izbjeći ako se osnovni faktori rizika, kao što su pušenje, loše prehrambene navike i fizička neaktivnost, stave pod kontrolu.

Naše srce prosječno kuca 75 puta u minuti – 100.000 puta dnevno, 3,6 miliona puta godišnje i oko 2,5 milijarde puta u toku života. Zato pazite na njega.

Prof. dr. Amra Macić Džanković, specijalista interne medicine i subspecijalista kardiologije, za Coolstylepojašnjava koji su najčešći simptomi infarkta.

Intenzivna tjeskoba u grudima uz strah od smrti. Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su kako su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju.

Nelagoda u prsima čest je i klasični znak srčanog udara, obično locirana u sredini prsne kosti ili u lijevoj strani grudnog koša, a može imati karakter pritiska, pečenja, žarenja ili osjećaj “kao da je neko sjeo na vaša prsa”. Međutim, nije svaka bol u prsima simptom za infarkt – ponekad može biti sasvim drugi problem. Oko 50 posto žena nema tegobe kao muškarci, kod kojih je osnovni uzrok začepljenje većih sudova srca trombotskom masom, zbog čega dio srčanog mišića, koji snabdijeva taj krvni sud, ostaje bez prehrane. Problem kod žena je često vezan za smanjeni protok krvi u sitnim žilama srca. Žene rjeđe imaju tipičnu bol, nego navode osjećaj pritiska u grudima.

Kašalj također može biti znak popuštanja srca, kao rezultat nakupljanja tečnosti u plućima, a može prethoditi osjećaju gušenja u vezi sa infarktom miokarda. Posebna pažnja potrebna je ako osoba iskašljava krv.

Umor, posebno kod žena koje se žale na osjećaj neobičnog umora i nekoliko dana prije samog udara. Konstantni umor nemojte uvijek pripisati ljetnom umoru ili vremenu, kontaktirajte ljekara za pregled.

Mučnina i gubitak apetita, slabost u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar. Oticanje trbuha, povezano sa ovim srčanim problemom, može utjecati i na apetit.

Bol u drugim dijelovima tijela – u većini slučajeva bol počinje u prsima i širi se u ramena, ruke laktove, donju vilicu i trbuh. Međutim, moguć je izostanak bola u grudima, a javlja se samo u nabrojanim dijelovima tijela, pa 60 posto osoba zanemari te tegobe i “prehoda” srčani udar. Isto tako, zavisno o dijelu srca koje je pogođeno infarktom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci. Pravilo ne postoji.

Brz i nepravilan puls – povremeno preskakanje srca ne mora biti zabrinjavajuće, ali ubrzani ili nepravilni puls, posebno ako je praćen vrtoglavicom, osjećajem slabosti i gubitkom daha – može biti znak srčanog udara, popuštanja srca ili aritmije. Ako se aritmija ne tretira, može dovesti do moždanog udara ili iznenadne smrti.

Znojenje – hladan znoj usred neke zahtjevne radnje, moguć je znak srčanog udara.

Oticanje može uzrokovati nakupljanje tečnosti u tijelu, koja se koncentrira u donjim ekstremitetima i trbuhu. Obratite pažnju na naglo debljanje uz gubitak apetita.

Slabost – neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije samog srčanog udara, isto kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti, obavezno potražite ljekara.

U ljetnim mjesecima učestalost infarkta miokarda gotovo je identična kao i u zimskim, što se može pripisati znojenju, nedovoljnom uzimanju tečnosti, dehidraciji, koja pridonosi trombotskim procesima direktno odgovornim i za infarkt miokarda, navodi Macić Džanković.

Zato je neophodno uzimati dovoljno tečnosti, a manje slanu i obilnu hranu, uz redovnu fizičku aktivnost, san, prestanak pušenja i redovnu terapiju hipertenzije i dijabetesa.

Najnovije

spot_img