Konjuktivitis, upala očne spojnice

Konjuktivitis, upala očne spojnice

497
0
PODIJELI

Konjuktivitis ili tzv. “crveno oko” je upala prozirne i glatke sluznice koja prekriva unutrašnju površinu očnog kapka. Upala se pojavljuje u mnogim oblicima; od blagog crvenila, povećanog suzenja, akutne gnojne upale, pa sve do dugoročnih problema povezanih s poremećajem lučenja suza. Konjuktivitis – uzroci

Uzroci nastanka konjuktivitisa mogu biti raznoliki: infekcija, alergija, povezanost s nekom drugom bolesti.
Zarazni konjuktivitis obično je uzrokovan virusima koji se najčešće prenose kontaktom.
Među konjuktivitise koji nisu zarazni spada alergijski konjuktivitis, koji se pojavljuje za vrijeme sezone peludi, ali može imati i cijelo godišnji karakter. Alergiju također može izazvati prašina, životinjska dlaka i kozmetika.
Suha upala spojnice se odnosi na situaciju kada oko ne luči dovoljno suza ili su suze loše kvalitete, te površina oka nije dovoljno vlažna.
Poteškoće se također mogu pojaviti tokom boravka u nečistim prostorijama, te pri dugotrajnom opterećenju očiju (primjerice pri radu na računalu). Loše utječu i smog, dim cigareta, suhi zrak…
konjuktivitis, iritacija očiju, crvene oči, crveno oko

Posebno bi trebali biti oprezni nosioci kontaktnih leća. Kada se pojavi upala ili izrazito crvenilo, kontaktne leće odmah skinite i posjetite očnog liječnika.
Konjuktivitis – simptomi

Simptomi konjuktivitisa su peckanje, svrbež, crvenilo, osjećaj stranog tijela u oku, natečeni očni kapci.
Kod bakterijskog konjuktivitisa upala je povezana s pretjeranim stvaranjem sluzi, te se stvara iscjedak iz oka žuto-zelene boje. Sekret uzrokuje pogoršanje vida i tokom noći slijepljuje trepavice. Nakon buđenja oči se teže otvaraju.
Alergijski konjuktivitis uzrokuje svrbež očiju i kapaka.
Suha upala stvara osjećaj stranog tijela u oku.
Konjuktivitis – liječenje

Liječenje konjuktivitisa zavisi o njegovom uzroku.
Ako se radi o blagoj virusnoj upali liječiti se možemo sami, koristeći mast za oči. Ponekad upala prođe sama od sebe.
U slučaju gnojnog konjuktivitisa, potrebno je posjetiti liječnika. Očne kapi za liječenje ovog tipa upale nisu u slobodnoj prodaji. Isto vrijedi i za alergijske upale.
Uvijek je bolje savjetovati se s liječnikom. Liječnik će pregledom odrediti vrstu i stupanj hiperemije spojnice, te uzeti bris za analizu.
Pri osjećaju suhoće očiju potrebno je često treptati, izbjegavati klimatizirane prostore, te povremeno odmarati oči držeći ih zatvorenima. Oči su osjetljive, stoga su sunčane naočale nužne.