Kako se rashladiti na velikim vrućinama

Kako se rashladiti na velikim vrućinama

145
0
PODIJELI

Ako tokom vrućine osjetite da ste prečesto umorni, da imate usporene reakcije, glavobolju, kao i manjak koncentracije, glavni krivac za to je nedostatak tekućine u organizmu.

Naime, vrućine od nas zahtjevaju povećan unos tekućine u organizam. Tokom ljeta znojenjem izgubimo tri litra tekućine i zbog toga je poželjno konzumirati što više tečnosti.

Konzumirajte vodu, sok od mrkve ili paradajza, ovim sokovima ćete nadoknaditi izgubljene minerale. Iako svi smatraju da će nas ledena voda ili sok rashladiti, to nije tačno.

To će dodatno zagrijati naš organizam, jer se naše tijelo bori s proizvodnjom dodatne energije kako bi unesenu temperaturu tekućine prilagodilo temperaturi tijela.

Izbjegavajte sva pića koja potiču znojenje. Tu se ubrajaju alkohol, pića s kofeinom i gazirani napici. Napravite domaći ledeni čaj. Tokom dana napravite sok od limuna i sa vrlo malo šećera. Limunada će djelovati osvježavajuće, a usto obiluje vitaminom C. Tokom ljeta je važno paziti na prehranu.. Osim što trebate unositi mnogo tekučine, važno je i pravilno se hraniti. Ne preporučuje se kombinacija teške hrane već laganije. Zato kada su vrućine jedite što više paprika, tikvica, krompira, ribe,  puretine, piletine i krastavaca. Crveno meso pokušajte izbjegavati. Hrana vam ne smije biti suha, a salate kombinirajte sa što više jabukovog sirćeta. Za  desert ili međuobrok izaberite voćne jogurte.

Kada su u pitanju vrućine  i pretjerano izlaganje suncu, preporučuju se što laganiji i svjetliji odjevni predmeti. Naime nosite li tanke i prozračne materijale poput lana, omogućavate tijelu dodatno hlađenje. Tamnu odjeću izbjegavajte, jer ona upija svjetlost i toplotu.