Japanska jabuka važna za probavu

Japanska jabuka važna za probavu

857
0
PODIJELI

Kaki ili japanska jabuka je voće s nižom količinom kalorija, ali velikim udjelom ugljikohidrata važnih za probavu.

Od minerala sadrži kalij, kalcij, magnezij i fosfor, te je bogat vitaminima C, B, A i E i aminokiselinama kao što su lizin, triptofan, alanin i druge.

Svjež plod i njegov sok su iznimno ljekoviti kod probavnih problema kao što su zatvor, upala crijeva, hemoroidi te razne bolesti želuca kao što su loša probava i gastroenteritis.

Osim za probavne smetnje, koristan je i kod ublažavanja visokog krvnog pritisak, bolesti jetre i žuči, jačanja imuniteta i bolesti živaca zbog umirujućeg djelovanja.

Za energiju

U tradicionalnoj kineskoj medicini vjeruje se da kaki reguliše energiju (či). Preporučuje se kao energetski snažna hrana kod slabosti organizma.

jabuka japanska izrezanaSvježi persimon pomaže u liječenju zatvora (opstipacije), hemoroida, i zaustavlja krvarenje. Međutim, kuhani kaki pomaže u liječenju proliva i dizenterije. Ne treba pretjerivati u konzumaciji ovog voća jer može izazvati proliv. Ovaj suprotan efekat potječe od sadržaja šećera (podstiče proliv) i tanina (liječi proliv). Novija istraživanja potvrđuju ljekovito dejstvo kakija, koji djeluje kao antimutagenik i metabolik (djelovanje na metabolizam masnoća), kao i antitumorsko djelovanje.

Svježi zreli plodovi sadrže 17-25 % šećera – glukoze i fruktoze. Saharoza je prisutna u vrlo malim količinama, zbog čega ga mogu konzumirati i dijabetičari.

Za malokrvne

Kaki se preporučuje za malokrvne osobe, oboljele od čira, kod više oboljenja želuca i crijeva, bolesti kardiovaskularnog sistema, bolesti jetre (masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči), kod snižavanja povišene tjelesne temperature i valunga, itd. Osušeni zreo plod kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje komplikacija s bronhijama i to naročito kod suhog kašlja (prašak od suhog kakija). Svježi sok kakija je dobar kod liječenja visokog krvnog pritiska. “Tjera” i parazite iz crijeva.

Sok iz ploda pomaže u liječenju skorbuta (nedostatak vitamina C), a upotrebom svježih plodova kakija iskorijenjena je endemska gušavost u nekim dijelovima bivšeg Sovjetskog Saveza zahvaljujući sadržaju šećera i joda u organskom obliku.

I list kakija ima ljekovito dejstvo, kao dobar adstringent (stežuće dejstvo).

Oljuštite plod

Važno je da se plod kakija prije konzumiranja potpuno oljušti! Neoljušteni kaki, zbog sadržaja tanina, s ostalim sadržajem u organima za varenje može podstaći formiranje fitobezoara (biljnih kamenova u organima za varenje), koji se moraju izvaditi operativnim putem u preko 90% slučajeva. Ovi poremećaji se pojavljuju u obliku epidemija u područjima u kojima kaki prirodno uspijeva. Također, kaki ne treba jesti na prazan stomak.