6 laži o ženskom tijelu u koje ne smijemo vjerovati

6 laži o ženskom tijelu u koje ne smijemo vjerovati

236
0
PODIJELI

Krajnje je vrijeme za razbijanje predrasuda i mitova o tome kako žensko tijelo treba izgledati i čemu služi. Zato vam donosimo popis najvećih pogrešnih vjerovanja o ženskom tijelu u koje nitko ne bi trebao vjerovati.

1. Glavna svrha ženskog tijela je rađanje djece

Sposobnost rađanja nije ono što nas čini ženom. Tradicionalna vjerovanja prema kojima nas upravo to definira trebamo što prije izbrisati iz memorije.
” Ženska tijela nisu projekt, a ključ našeg uspjeha i sreće nije u njegovom usavršavanju”

Svođenje ženskog roda na maternicu nije uvreda samo ženama onima koje svjesno odabiru da ne žele rađati nego i onima koje iz bilo kojih zdravstvenih razloga ne mogu imati djecu. Glavna svrha našeg tijela jest da nas nosi prema našim ciljevima, kakvi god oni bili.

2. Naše tijelo treba sređivati do ‘savršenstva’

Ženska tijela nisu projekt, a ključ našeg uspjeha i sreće nije u njegovom usavršavanju. Naše tijelo neće biti savršeno ako izgubimo 10 kilograma, isklešemo trbušnjake, laserom odstranimo sve tragove bora i dlačica. Ono čemu trebamo težiti je unutarnje zadovoljstvo koje će se sigurno projicirati na našu vanjštinu.

3. Jedine dlačice dozvoljene na ženskom tijelu su obrve, trepavice i kosa

Živimo u društvu koje stigmatizira dlačice na tijelu do te mjere da se u posljednje vrijeme čak pokušava popularizirati ideja brijanja ženskog lica.

Konačna odluka je vaša, ako se želite brijati, depilirati ili trajno uklanjati dlačice – to je vaša stvar, a ako se želite odmoriti od toga ne dopustite da vas drugi uvjeravaju kako zbog toga niste normalni ili kako to nije higijenski. Zapamtite, dlačice su na našem tijelu s razlogom.

“Glavna svrha našeg tijela jest da nas nosi prema našim ciljevima, kakvi god oni bili.”

4. Žensko tijelo nije snažno i moćno

Recite to svim slavnim sportašicama koje obaraju rekorde i svojom snagom mogle bi posramiti većinu muškaraca. Recite to svim ženama koje rade takozvane ‘muške’ poslove bolje od ‘snažnijih’ polovica. Nema toga što žensko tijelo ne može.

5. Drugi mogu donositi odluke o našem tijelu

Patrijarhalno društvo nam želi nametnuti sliku idealne žene prema kojoj moramo ‘modelirati’ sebe, političari žele odlučivati o tome mogu li žene ići na umjetnu oplodnju, a neki pokušavaju odrediti kako, kada i pod kojim uvjetima žena smije slobodno uživati u seksualnom zadovoljstvu. Vaše tijelo je VAŠE, u punom smislu te riječi, i vi donosite odluke o njemu.

6. Najveća prijetnja ženskom tijelu je rak dojke

Ova opaka bolest jedan je od najvećih ženskih ‘neprijatelja’, ali kod podizanja svijesti ne smijemo zaboraviti na druge zdravstvene probleme koji također predstavljaju veliku prijetnju ženskom zdravlju.

Bolesti srca visoko su na toj listi, baš kao i rak kože od kojeg obolijeva sve veći broj žena zbog prevelikog izlaganja suncu ili prekomjernim odlascima u solarij.