PODIJELI

Redovno trčim maratone, ali jedna stvar mi nikada nije bila jasna, zašto trkačima daju da piju sok od kiselog krastavca? Kako ne bih vjerovala drugima na riječ o svim pozitivnim svojstvima soka od krastavaca, jedan djevojka odlučila je da sama vidi o čemu se tačno radi, piše Telegraf.

Sudeći po stručnjacima, sok od kiselih krastavaca bogat je antioksidantima koji se bore protiv raka, sadrže vitamin A i E, dobar je u regulaciji digestivnog sistema, regulaciji nivoa šećera u krvi i osvježava dah. Zato sam odlučila da cijelu sedmicu svaki dan popijem po jednu čašicu soka od kiselog krastavca. Evo šta se desilo:

Dan 1 Obožavam da jedem krastavce, ali sam ipak bila prestrašena idejom da pijem sok u kom se nalazi. Bilo mi je potrebno neko vrijeme da sakupim hrabrost i popijem svoj prvi šot. Bila sam prijatno iznenađena ukusom – bio je jak, ali je uglavnom prevladavala slanoća. Iako u sebi ima puno sirćeta, nije bio previše kiseo.

Dan 2 Drugog dana su mi se pojavili menstrualni grčevi, pa sam se nadala da će mi sok pomoći. I jeste, do kraja dana grčevi su nestali.

Dan 3 Sada mi je već postalo normalno da pijem sok od krastavaca. Nakon posla sam otišla na trening – i bila sam spremna na grčeve. Bila sam sigurna da će me ujutro sve boljeti.

Dan 4 Bila sam sigurna da će me mišići ubijati, ali nisu. Prijatno sam bila iznenađena. Hvala mom soku od krastavaca.

Dan 5 I dalje nisam osjećala nikakve posljedice napornog treninga.  Sok je sada već postao sasvim normalan i sastavni dio mog dana.

Dan 6 Uprkos tome što moj dečko mrzi krastavce, nije imao nikakav problem da me poljubi. Još jedna prednost soka od krastavca – ne uzrokuje užasan dah, iako miriše specifično.

Dan 7 Bila sam sretna što je mom malom eksperimentu došao kraj – ne zato što nisam uživala, već zato što ću ponovo jesti krastavce kao i svi normalni ljudi.

Eksperiment je bio potpuni uspjeh.

Rezultati Ne mogu da kažem da li mi je sok od krastavaca regulisao nivo šećera u krvi, borio se protiv slobodnih radikala u organizmu ili pomogao da smršam, ali mi je riješio probleme grčeva i lošeg daha. Njegova najveća prednost odnosi se na vježbanje, i definitivno ću ubuduće nositi sok, a ne energetske napitke sa sobom na trening. Zapravo, preporučila bih ga svim svojim prijateljima. .